Hlavní obsah

Ministr ho označil za vzorného policistu, teď stojí před soudem za korupci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Buď tu věc sprovodíš ze světa a pak můžeš očekávat nějaké výhody, nebo to neuděláš a může se ti taky něco stát. Tak v tomto duchu měl oslovit dnes již bývalý detektiv plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jiří Vrba svého někdejšího kolegu Jaroslava Vilda a přimět ho tím k tomu, aby přestal prověřovat podnikatele Luďka Tůmu podezřelého z rozsáhlých daňových úniků.

Článek

Tou výhodou byl podle státní zástupkyně Darji Dunajové úplatek ve výši nejméně 100 tisíc korun , který měl Vrba Vildovi slíbit za to, že tu věc odloží a nebude se jí dále zabývat. Případ začal ve čtvrtek projednávat plzeňský okresní soud.

Dvaapadesátiletý Vrba, kterého v roce 2007 osobně vyznamenal tehdejší ministr vnitra Ivan Langer za příkladné plnění služebních povinností, je obžalován z trestného činu podplácení a hrozí mu za to až tři roky vězení.

Před soudem odmítl vypovídat. „Nemám důvod se obhajovat,“ prohlásil. Soudci pak předal sedmistránkové písemné vyjádření, ve kterém tvrzení žalobkyně popřel.„Mám dojem, že jsem se stal aktérem nějaké podivné hry. Ze strany policejní inspekce to vidím jako snahu mě ponížit,“ citoval z Vrbova prohlášení samosoudce Miroslav Mlčák.

Říkal, že jsem ťal do živého a nabídl mi, že bych mohl z té kauzy profitovat
policista Jaroslav Vild

Celé to začalo v únoru 2008 v plzeňské restauraci Kalikovský mlýn. „Měli jsme tam nějakou společenskou akci .Když už jsem byl na odchodu, objevil se tam obžalovaný Vrba společně s advokátem Zdeňkem Turkem. Nejprve mi Turek řekl, že dole už na mě čekají Tůma se Strýcem, to jsou osoby, které byly předmětem mého vyšetřování. Vzápětí ale dodal, že to je jen legrace. Na to hned navázal a ptal se mě, proč jim dělám problémy. Já jsem se na to téma s ním už dál nebavil. Pak jsem se pozdravil s Vrbou a on o tom začal mluvit také. Říkal, že jsem ťal do živého a nabídl mi, že bych mohl z té kauzy profitovat,“ vypovídal  před soudem policista Vild.

Podle jeho slov se mu jednání Vrby spojilo s únikem informací, kdy v září 2007 došlo k vyzrazení  policejní realizace spojené s domovními prohlídkami u podnikatele Tůmy.  U soudu zaznělo, že Vrba se účastnil instruktáže k této realizaci a těsně předtím poslal textovou zprávu advokátovi Turkovi, který pro lidi kolem podnikatele Tůmy pracoval.

 Sliboval bezproblémové vystudování vysoké školy

„To, že akce byla vyzrazena, jsme později zjistili z telefonních odposlechů,“ uvedl Vild. Ten se s Vrbou setkal ještě čtyřikrát. To už  bylo za asistence policejní inspekce, která schůzky monitorovala.

„Hned na té první schůzce zaznělo, že pokud to sprovodím ze světa, tak mohu očekávat nějaké výhody, například,  že si mohu říci o finanční prostředky se spodní hranicí sto až dvěstě tisíc korun anebo že mi bude zařízeno bezproblémové vystudování vysoké školy. Na druhé straně mne ale Vrba upozornil, že pokud tak neučiním, může dojít k mé likvidaci,“ pokračoval Vild.

Vrba mu měl dále říci, že je pouze prostředníkem, ale že je v kontaktu s těmi podezřelými a že je úkolován advokátem Turkem. „Chtěl jsem po něm, aby mi zprostředkoval schůzku s těmi lidmi, co to řídí,  abych si mohl s nimi dohodnout konkrétní podmínky. Měl jsem už i připravené fiktivní usnesení o odložení té věci pro případ, že by ho chtěli vidět,“ uvedl Vild.

Jenže věci později nabraly zcela jiný ráz. Po třetí schůzce nastala několikaměsíční odmlka. Na posledním setkání Vrba úplně otočil. „Řekl mi, že se dozvěděl, že jsem tu věc zastíhal a že je rád, že jsem jeho nabídku nepřijal. V rozhovoru dále zaznělo, že se nepohodl s advokátem Turkem, který ho měl společně s podnikatelem Tůmou obejít při spekulativním prodeji pozemků,“ uzavřel Vild.

Jednání bude pokračovat výslechy dalších svědků a přehráním záznamů z monitorovaných schůzek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám