Hlavní obsah

Policisté měli ubít Vietnamce, rodina chce po státu 200 miliónů

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jakou cenu má zmařený lidský život? Podle advokáta Marka Sedláka, který zastupuje rodinu jednatřicetiletého Vietnamce, který loni v lednu zemřel po policejním zákroku v Brně, je to 200 miliónů korun.

Článek

Podle advokáta byla totiž mužova smrt důsledkem kampaně, kterou proti Vietnamcům údajně vedl český stát. Na žalobu upozornil týdeník Sedmička. Podle Sedláka není bezprecedentní částka výstřelem od boku, ale stojí za ní velmi pečlivě zvážená úvaha.

„Za jeho trýznivou smrt je odpovědný český stát. Stanovili jsme si čtyři kategorie, kdy se na úmrtí stát podílí. První je neúmyslné nešťastné zabití, další pak úmyslné a promyšlené usmrcení, do třetí kategorie spadá právě náš případ, to je cílený postup vůči skupině obyvatelstva a poslední kategorie už splňuje parametry otevřeného boje na příkladu Norimberských zákonů,“ řekl Právu Sedlák.

Byly interní pokyny, aby se zabránilo slučování rodin a jednalo se i o nezákonné vyvážení Vietnamců.
advokát Marek Sedlák<br/>

Podle advokáta muž zemřel v době, kdy ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langera údajně provádělo proti Vietnamcům kampaň, proti těmto státním příslušníkům měly silové složky postupovat jinak než proti jiným. Vietnamci byli vyzýváni, aby se vrátili do vlasti, česká ambasáda v Hanoji zastavila vydávání víz, zátah v pražské tržnici Sapa prý demonstroval sílu nad vietnamskou komunitou.

„Byly interní pokyny, aby se zabránilo slučování rodin a jednalo se i o nezákonné vyvážení Vietnamců,“ tvrdí Sedlák.

Advokát se neobává, že by svá odvážná tvrzení u soudu nemohl prokázat. „Jsem si jist, že máme dostatečné důkazy o tom, že ta kampaň byla a že o tom soud přesvědčíme. Představa, že si stát vzal jednu z minorit na mušku a tu utiskoval, je přeci strašná,“ dodal Sedlák.

Soud už se Vietnamcovou kauzou zabývá, na lavici obžalovaných sedí tři policisté a žena ze sousedství, kteří měli muže zkopat, bít pendrekem a nakonec nechat umírat v policejní cele. Na operační sál se Vietnamec s protrženou slezinou dostal příliš pozdě.

Všichni vinu popírají

Všichni obžalovaní u soudu ale svorně vinu popírají, taktéž lékařka záchranné služby, která v cele muže vyšetřovala potvrdila, že u něj neshledala žádné známky zranění. I případný osvobozující verdikt by podle Sedláka neměl na úspěch žaloby podané k Městskému soudu v Brně velký vliv.

„Jde tu spíš o celkovou kampaň. Částka 200 miliónů není přehnaná, má v sobě i sankční složku, aby se něco podobného ze strany státu už neopakovalo,“ ukončil Sedlák.

Reklama

Výběr článků

Načítám