Hlavní obsah

Policisté odhalili jeden z největších padělatelských gangů v Evropě

Praha

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na konci února rozkryli pravděpodobně jeden z největších padělatelských gangů v Evropě. Skupina nejméně čtyř lidí údajně padělala stovky dokladů. Informoval o tom ve středu ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Článek

Jedenačtyřicetiletého cizince a jedenašedesátiletou Češku už policie obvinila, hrozí jim až deset let vězení. Další dva lidé budou obviněni v nejbližších dnech.

Jedenačtyřicetiletý Albánec padělané pasy údajně dodával třeba do Německa pro migranty z Iránu, kteří chtěli vycestovat do Kanady. Falešné doklady z české dílny zajistili policisté i ve Velké Británii a Španělsku. Cena padělaných dokladů se pohybovala při přepočtení ze zahraničních měn v rozmezí od 25 000 do 55 000 korun.

Cizince i ženu z Frýdku-Místku, která s ním spolupracovala, detektivové obvinili z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a padělání a pozměňování veřejné listiny.

Obvinění si v nejbližších dnech vyslechnou i další dva muži. Jeden původem z Británie, který trvale žije ve Frýdku-Místku, druhý z Rumunska. Podle Šlachty není vyloučeno, že v souvislosti s paděláním dokladů budou obviněni i další lidé.

O případ se zajímají také policejní sbory jiných států. V současné době detektivové ÚOOZ spolupracují s kolegy ve Velké Británii, Španělsku, Francii, Rakousku, Řecku, Německu a Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám