Hlavní obsah

Pořadatel dostihů musí zaplatit za smrt koně, rozhodl soud

Právo, Václav Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Za smrt koně může organizátor dostihů. A má za to majiteli zaplatit. Tak zní mezitímní rozsudek pobočky Krajského soudu v Pardubicích, jenž rozhodl o vině pardubického Dostihového spolku vůči Hubertu Žďárskému, majiteli hnědky Inkasentky, která zahynula v květnu 2008.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Bylo prokázáno, že žalovaný při dostihu jako pořadatel porušil povinnost, kterou mu ukládá zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ hájila podle ČTK verdikt soudkyně Miroslava Fuksová.

„Odvoláme se,“ zní ale z Dostihového spolku.

Klisna spadla na vodním příkopu, ztratila jezdce Faltejska, ale záhy cválala sama dál, než narazila do zábradlí. Doslova se na něj napíchla. Výsledek? Tržná rána, zničený kyčel, utracení.

O výši odškodnění se teprve rozhodne

Majitel šestileté hnědky vinil organizátory a tvrdil, že na možné nebezpečí upozorňoval. Žalobou se domáhal 760 000 Kč. O výši odškodnění bude ale soud teprve rozhodovat.

Místopředseda Dostihového spolku Jiří Kunát se obává, že úterní rozhodnutí je precedentní a žalobám budou nyní čelit i další závodiště, což v důsledku ohrozí celý sport. Podle něho je spolek zbaven odpovědnosti verdiktem příslušné dostihové komise, která závodiště schválila k provozu.

„Řídíme se stanovami, svodovým řádem a dostihovým řádem Jockey klubu a předpokládáme, že jsou v souladu s českou legislativou,“ namítal k verdiktu.

Při dostizích ročně zahyne řada koní, při loňském mítinku Velké pardubické byli utraceni tři. Nikdo ale dosud nepřišel s žádostí, aby za to organizátoři přijali vinu a platili. Dostihový svět s možností smrti koně počítá.

„Překážky jsou prostě riziko!“ poznamenala jedna ze svědkyň, jezdkyně a trenérka Martina Jelínková-Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám