Hlavní obsah

Za záchranu muže z hořícího auta dostali řidiči kamiónů ocenění

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Spěch, vysoká rychlost a riskantní jízda se málem staly osudným Ondřeji Karpašovi ze Zlína. Jeho auto loni v říjnu na dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem dostalo smyk a zcela se zapasovalo pod kamión vyjíždějící od benzínové pumpy. Naštěstí jej z vozu vyprostili dva řidiči kamiónů. Za svůj čin byli nyní oceněni.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ondřej Karpaš (uprostřed) za svůj život vděčí kamioňákům Marku Bilíkovi (vlevo) a Michalu Lehkému.

Článek

Při Karpašovi nejen že v době nehody stáli zřejmě všichni svatí, ale hlavně bleskově zareagovali dva řidiči kamiónů Marek Bilík a Michal Lehký, kteří ho z hořícího auta vytáhli. V pátek si oba kamioňáci převzali z rukou zástupců policie a České Pojišťovny cenu Gentleman silnic.

„Bylo to přesně o půlnoci, vyjížděl jsem od benzínky a přijíždějící kolega na mě bliknul, že se můžu před něj zařadit. Najednou do mě zezadu narazil osobák,“ vzpomínal Bilík na osudnou půlnoc.

„Přede mnou vyjížděl kolega, dálnice byla prázdná a najednou kolem mě velkou rychlostí proletělo auto a zabořilo se mu do návěsu,“ popsal situaci ze svého pohledu Lehký. V osobním autě Mini Cooper seděl právě Karpaš, který spěchal domů z Prahy. Auto ihned po nárazu začalo hořet, plameny přeskočily i na návěs kamiónu.

Za nehodu mohla rychlost

Lehký ani Bilík ale nezaváhali a ihned přispěchali zaklíněnému řidiči na pomoc. „Byl tam zaklíněný, dveře nešly otevřít, ale vytáhli jsme ho,“ oddechli si i po několika měsících oba zachránci.

„Jel jsem do Zlína, kvůli své práci jsem několikrát týdně musel jezdit do Prahy. Cestu jsem znal a jel jsem rychle, spěchal jsem domů. Jenže najednou jsem dostal smyk, a když jsem ho vyrovnal, uviděl jsem před sebou kamión a pak už mám černo,“ vybavil si poslední chvíle před nárazem Karpaš. Podle svých slov si pamatuje všechno do nárazu a pak až události poté, co se probral z narkózy v nemocnici po těžké operaci.

Rozhodují minuty

Karpaš si dobře uvědomuje, že nebýt okamžité pomoci obou řidičů, už by byl mrtvý. „Vytáhnout člověka z hořícího auta je extrémně statečný čin. Teď už vím, že nestojí za to riskantní jízdou ušetřit pár minut,“ potvrdil mladík, který po překonání obav už zase auto řídí.

Oba řidiči kamiónů se do podobné situace dostali poprvé. Často osudným místem projíždějí a podle svých slov se jim vždy vybaví pohled na hořící auto a v něm uvězněného člověka.

Podle odborníků při mnohých nehodách nestačí jen zavolat policii či záchranáře, neboť ti na místo dorazí až za několik minut. Právě ty ale mohou rozhodovat o životě a smrti, proto je pomoc přímo při nehodě nesmírně důležitá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám