Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí řádí vajíčkoví útočníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské Meziříčí

Vajíčkovými útoky na české politiky se možná nechali inspirovat neznámí pachatelé, kteří obdobným způsobem letos už několikrát napadli obyvatele Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Na rozdíl od loňských politicky motivovaných činů jde patrně o pochybnou zábavu, řekl ve čtvrtek ČTK mluvčí městského úřadu Josef Beneš.

Článek

"Šla jsem večer Poláškovou ulicí v centru města, když proti mně vyjel vůz se dvěma bavícími se mladíky. Krátce nato jsem přes bundu a silný svetr ucítila silnou ránu do břicha. Bylo to vejce, jehož část mi potřísnila oděv a zbytek se zastavil na fasádě domu. Museli ho z něčeho vystřelit. Letělo šílenou rychlostí a způsobilo mi podlitiny, které zmizely až po dvou týdnech," popsala tři týdny starou příhodu pracovnice místní radnice Ilona Grossmannová.

Napadená žena okamžitě telefonicky uvědomila městskou policii, ale vůz mezitím ujel. "Měl novojičínskou registrační značku," poznamenala Grossmannová. Dodala, že podobný "zážitek" mají i další obyvatelé města. "Před několika dny se totéž přihodilo cvičence z mého kurzu aerobiku. Společně s ní vajíčko zasáhlo i maminku s dcerou," přiblížila napadená žena.

Policie žádá veřejnost o spolupráci

Městská policie ve Valašském Meziříčí eviduje již čtyři podobné události. Šéf tamních strážníků Jan Camfrla nevylučuje, že někteří další lidé útok ani neohlásili. "Určitě je nutné tomuto počínání zamezit. Žádáme proto veřejnost, aby se v takové situaci snažila zapamatovat registrační značku vozu i přibližný popis jeho posádky a včas nám událost oznámila," uvedl.

Podle ředitele valašskomeziříčské městské policie lze dosavadní útoky kvalifikovat jako přestupky, které by ale při zvýšené razanci vajíčkových projektilů mohly vyústit v trestný čin.

Házení vajíček se jako forma protestu proti politikům objevilo před loňskými červnovými volbami do Evropského parlamentu. Pomocí komunitní webové sítě Facebook se z pár vajíček, která hodil mladý muž na lídry ČSSD na předvolebním mítinku v Kolíně kvůli nesouhlasu s kampaní strany, stala nejviditelnější událost předvolebního soupeření. K virtuální skupině se v pár dnech přidalo pět desítek tisíc sympatizantů a na pražském mítinku strany v květnu již létaly vajíček stovky a úřadovala policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám