Hlavní obsah

Kvůli vraždě Malhockých navrhla inspekce stíhat tři policisty

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejní inspekce ukončila ve středu prověřování postupu jihočeských policistů v případu vraždy Jany a Pavla Malhockých v Českých Budějovicích. Inspekce podala návrh na zahájení trestního stíhání tří policistů, jednání pěti dalších bylo předáno ke kázeňskému projednání.

Článek

"Předáváme Okresnímu státnímu zastupitelství v Českých Budějovicích návrh na zahájení trestního stíhání tří policistů pro přečin maření úkolů úřední osoby z nedbalosti," řekla mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.

Inspekce také odevzdala jihočeskému policejnímu řediteli ke kázeňskému projednání pět policistů.

"Policisté jsou podezřelí, že svým jednáním porušili zákon o Policii České republiky, zákon o trestním řízení soudním (trestní řád) a interní předpisy, které upravují činnost policistů," doplnila Lídlová.

Podezřelý z vraždy ve vězení

Osmadvacetiletý Jan Heidinger, kterého policisté viní z vraždy své matky Jany Malhocké (50) a otčíma Pavla Malhockého (62), je už ve vazební věznici v Brně na psychiatrickém oddělení.

Heidinger podle policistů zavraždil svou matku a jejího manžela v jejich bytě v českobudějovické Komenského ulici krátce po půlnoci 11. února. Do bytu se zřejmě dostal přes balkón v přízemí a potom překonal troje zamčené prosklené dveře. Proti matce prý použil střelnou zbraň a Malhockého navíc pobodal nožem.

Před vraždou volali pro pomoc

Za vraždu hrozí Heidingerovi až dvacet let vězení, nebo i výjimečný trest. Vystrašení manželé volali o pomoc policisty asi dvě hodiny před vraždou. Policisté přiznali, že mohli činu zabránit.

Na místo sice přijeli, pak ale odjeli. Muž se vrátil a manžele zabil.

Náměstek jihočeského policejního ředitele Roman Bláha byl již dříve postaven mimo službu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám