Hlavní obsah

Za prodej drog a smrt dívky dostal muž 12 let vězení

– Liberec
Právo, Barbora Silná

Dvanáct let má podle úterního rozsudku senátu Krajského soudu v Liberci strávit ve věznici s ostrahou 53letý Ondrej Gyngo z Liberce. Soud ho uznal vinným z distribuce drog ve velkém rozsahu nejméně 24 osobám, z nichž někteří byli nezletilí. V jednom případě pak pod vlivem drogy vyskočila 17letá dívka z balkónu panelového domu v Jablonci nad Nisou.

Foto: Barbora Silná, Právo

Ondrej Gyngo před vynesením rozsudku u krajského soudu.

Článek

Drogy lidem prodával, dával anebo vyměňoval za jízdenky na tramvaj, mobilní telefon či DVD přehrávač. Od některých žen za to žádal sexuální služby. Obžalovaný se proti rozsudku na místě odvolal, není proto pravomocný.

Vydírání se nepodařilo prokázat

Senát naopak zprostil Gynga obžaloby z vydírání, které se mu nepodařilo prokázat. Gyngovi nejvíce přitížila skutečnost, že podával drogy dětem a mladistvým.

„Navíc stál u zrodu drogové závislosti poškozené dívky, které v noci na 19. července 2008 připravil dvě dávky pervitinu, ačkoli věděl, v jakém stavu se nachází,“ konstatoval předseda senátu Petr Neumann.

Dívka visela za ruce a volala, že chce létat

Sedmnáctileté dívce závislé na pervitinu dával Gyngo drogy opakovaně. V poslední květnový den roku 2008 ji lékaři převezli kvůli toxické psychóze do Psychiatrické léčebny v Kosmonosech. Odsud si ji 3. června její vlastní matka vyzvedla, když za ni podepsala revers. V užívání drog tak její dcera mohla pokračovat.

„Další dávku jí předal 18. července okolo 23. hodiny a další dávku ve tři hodiny ráno, čímž ji přivodil halucinace a paranoidní myšlení,“ popsala dívčin stav státní zástupkyně. V důsledku toho pak o několik hodin později přelezla balkón, visela pouze za ruce a volala, že chce létat. Následně spadla z výšky a mnohočetným zraněním podlehla.

Gyngo: některé věci jsou vymyšlené

Gyngo u soudu své jednání nepopíral. „Některé věci jsou ale vymyšlené, protože mě někteří lidé chtějí dostat ještě do většího stresu. Drogy jsem dával, ale často zadarmo anebo za nějaké věci, které mi přinesli do zástavy,“ vypověděl.

Svým klientům dával prý „tak jednu čáru,“ když mu zbylo. Drogy si údajně nakupoval za 500 až 1000 korun jednu dávku. Peníze si na to obstarával buď ze sociálních dávek anebo z drobných krádeží. „Chodil jsem třeba do obchodu a kradl šampóny,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám