Hlavní obsah

V Otrokovicích hořela výrobna chemikálií

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrokovice
Aktualizováno

Výrobna chemikálií DEZA Organik v noci na úterý začala hořet v Otrokovicích na Zlínsku. Od půl čtvrté požár likvidovalo šest jednotek hasičů s deseti zásahovými vozy. Rozsah škody dosud není znám. Hasiči mají oheň pod kontrolou, dohašování bude probíhat celý den.

Článek

K požáru po osmé hodině ráno dorazili také specialisté z chemických laboratoří Hasičského záchranného sboru ve Frenštátu pod Radhoštěm. Zaměří se na únik nebezpečných koncentrací látek.

„V Otrokovicích došlo po výbuchu k rozsáhlému požáru výrobních linek chemického provozu soukromé firmy. Požár zasáhl výrobnu látky antrachinon, která se využívá například při výrobě barev a v zásobnících byla uložena v podobě krystalického prášku,“ uvedl k neštěstí mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Výbuch a požár podle něj jako první zpozorovali dva zaměstnanci noční směny, kteří byli mimo dosah tlakové vlny a plamenů.

„Okamžitě se aktivovalo automatické hasicí zařízení, kterým je chemický provoz vybaven a sami zaměstnanci se aktivně pustili do hašení pomocí vodního děla před výrobnou. Zaměstnanci nezpanikařili a hned také vyhlásili požární poplach na svém hlásiči,“ poznamenal mluvčí.

Díky tomu nebyl žádný ze zaměstnanců zraněn. Mohutná rána byla slyšet i na vzdálenějších místech. Na tísňovou linku neznámý zvuk hlásilo množství otrokovických občanů. Záblesk byl podle mluvčího viditelný až ze sousedního Tlumačova.

„Nad zásobníky šlehaly pětimetrové plameny, které se podařilo lokalizovat až po devadesáti minutách zásahu a intenzivního hašení,“ doplnil Mitáček.

Mluvčí společnosti DEZA z Valašského Meziříčí Jaroslav Obermajer Právu potvrdil, že zdraví obyvatel Otrokovic ani přilehlých obcí nebylo ohroženo, antrachinon nepatří mezi toxické látky. „Shořelo zhruba 50 kilogramů antrachinonu, který byl ve výrobní lince," uvedl mluvčí. Látka antrachinon může ve větším množství při styku s kůží pokožku poleptat.

Likvidační práce na místě požáru pokračovaly ještě po sedmé hodině ráno. V současné době na místě stále zůstávají místní dobrovolní hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám