Hlavní obsah

Za zneužívání nezletilé dostal muž deset let vězení

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Desetiletým vězením potrestal v pondělí senát Krajského soudu v Hradci Králové padesátiletého Jiřího Homolu ze Semilska za to, že pohlavně zneužíval nezletilou dívku. Soud zopakoval svůj rozsudek z loňského léta, který zrušil Vrchní soud v Praze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jiří Homola si u soudu chránil tvář.

Článek

Homola podle rozsudku dívku pohlavně zneužíval od roku 1999 a dopustil se na ní i vydírání, když jí v anonymních dopisech a SMS hrozil, že pokud nebude o všem mlčet, mohlo by se jí nebo jejím sourozencům něco stát.

"Systematicky ji tím vystavoval intenzivnímu psychickému stresu a dosáhl toho, že těmto anonymním výhrůžkám uvěřila a obávala se, že by se mohly naplnit,“ stojí v rozsudku.

Muž s dívkou realizoval různé sexuální praktiky, osahával ji na prsou a přirození a od jara roku 2000 do léta 2008 na ní pravidelně vykonával pohlavní styk. Někdy jí do přirození dával pevné předměty a rovněž s ní opakovaně vykonal i anální a orální styk.

Podával jí pod záminkou léčby ledvin nějaké tablety, po nichž nad sebou ztrácela kontrolu. Poškozená je dnes už dospělá, kvůli Homolově jednání se u ní postupně rozvinula posttraumatická stresová porucha, kterou trpí dodnes.

Státní zástupce s rozsudkem spokojen

Vrchní soud chtěl doplnit dokazování, což hradečtí soudci provedli, ale jak prohlásil předseda hradeckého senátu Miloslav Ježek, ani doplněné důkazy nepřinesly do případu nic nového.

Homola veškerá obvinění neustále odmítal a na jeho stranu se postavila i matka poškozené.

Obhájce odsouzeného Michal Marini podal okamžitě po vyhlášení rozsudku odvolání. Podle jeho názoru soud nesprávně zdůvodnil některé důkazy, které obhajoba předložila.

"Například můj klient do zahájení hlavního líčení tajil, že má na penisu znatelnou jizvu. Toho by si přece musela poškozená všimnout, ale ona o ničem takovém nevěděla. To považuji za poměrně vážnou věc, která svědčí ve prospěch obžalovaného,“ řekl Marini. Státní zástupce Milan Šimek se s rozsudkem ztotožnil a práva na odvolání se vzdal.

Reklama

Výběr článků

Načítám