Hlavní obsah

Za znásilňování stařenek na hřbitově dostal muž pět let vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Stará žena upachtěně se sklánějící nad rodinným hrobem. Přesně to je zřejmě nejpřitažlivější představa pro čtyřiapadesátiletého Františka Zejdu z Brna, kterého v pondělí poslal brněnský Městský soud na čtyři roky a 10 měsíců do vězení za znásilnění a vydírání. Zejda se navíc musí podrobit ústavní léčbě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

František Zejda sám soudu navrhl, že se nechá vykastrovat.

Článek

Na svědomí má tři sexuální útoky na hřbitově v Brně a nedalekém Vranově.

Zejda poprvé zaútočil před třemi lety ve Vranově. Na tamním tichém hřbitově si vyhlédl téměř devadesátiletou stařenku okopávající hrob svých rodičů.

Maskován kuklou se k ní zezadu přiblížil, začal osahávat a pokusil se ji povalit na zem. Srdnatá stařenka se ale do útočníka pustila konví na vodu a zvrhlíka zahnala na útěk.

Po dvou letech Zejda znovu zaútočil. Tentokrát se zaměřil na brněnský centrální hřbitov. Do spárů se mu tam dostala devětasedmdesátiletá seniorka.

Ptal se, kolik je ženě let

„Šla jsem podél hřbitovní zdi, když mě někdo zezadu chytil. Začala jsem křičet o pomoc, ale dal mi hadr přes ústa. Volala jsem Pannu Marii i Josefa, ten chlap mi ale řekl, ať jsem zticha, že má nůž. Pořád mi vykal a ptal se, kolik je mi let,“ vypověděla nešťastná seniorka poté, co ji Zejda za památníkem padlých sovětských vojáků znásilnil. Takřka stejně zaútočil i na další ženu.

Podle znalců muž trpí sexuální deviací. „Jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný kvůli možnosti dalších útoků, měl by nastoupit ústavní sexuologickou léčbu. Šance na jeho resocializaci je nízká,“ dodala znalkyně-psychiatrička. „Obžalovaného kromě výpovědí žen usvědčují také stopy DNA a pachové stopy. Deviace nehrála roli v tom, aby si neuvědomil nebezpečnost svého jednání,“ prohlásila soudkyně Dita Řepková.

Sám Zejda se u soudu vytáčel a tvrdil, že v posledním případě s ním šla žena dobrovolně. „Nečinil jsem na ní žádný nátlak, dal jsem jí peníze, protože vypadala, že je potřebuje. Jinak je mi to všechno moc líto a kdybych mohl, všechno vrátím zpátky,“ kál se Zejda, který jako projev své dobré vůle navrhl, že se nechá dobrovolně vykastrovat.

Ale ani tato nabídka, ani snaha obhájce Pavla Holuba, který argumentoval sníženými rozpoznávacími schopnostmi svého klienta, soud neobměkčila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám