Hlavní obsah

V Plzni vyráběli načerno kopie školních učebnic

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Kriminalisté provedli šťáru v jednom z kopírovacích center v Plzni a zabavili tam veškeré stroje, počítače a další materiál. Firma je v podezření, že načerno vyráběla kopie školních učebnic a dalších odborných knih, které pak studentům prodávala za mnohem nižší cenu, než za jakou jsou k mání originály v obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Mezi studenty se kopírování knih rozkřiklo a zájem byl obrovský. Ilustrační foto

Článek

„Zajistili jsme kopie originálů desítek knih určených převážně pro vysokoškolskou výuku,“ řekl Právu šéf plzeňské hospodářské kriminálky Jan Beneš. Podle něho zatím nikdo obviněn nebyl.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z porušování autorských práv. Jsme teprve na začátku,“uvedl dále Beneš.

Všechny zajištěné věci  budou zkoumat znalci. „Jednalo se především o odborné publikace se zaměřením na právo, ekonomiku a cizí jazyky. Knihy neměly vazbu. To množství, které jsme našli při prohlídce, byla denní produkce. Nedovedeme zatím ani odhadnout, kolik toho tam vyrobili od chvíle, kdy to spustili,“ pokračoval policejní důstojník.

Do dvou dnů byla "kniha" hotová

Podle informací Práva systém fungoval tak, že zájemce přišel do copycentra s požadavkem na konkrétní knihu. Druhý den, nebo maximálně do dvou dnů, ji měl hotovou. Firma nepotřebovala žádnou reklamu. Mezi studenty se to hned rozkřiklo a zájem byl obrovský. Objednávky se jen hrnuly.

Kriminalisty na stopu podvodníčků přivedl majitel vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. Tomu totiž rapidně klesly tržby v prodejně, kterou má umístěnou přímo v objektu právnické fakulty v Plzni. Ten měl podle zjištění Práva policistům dokonce přímo natipovat místo, kde docházelo ke kopírování.

Právo se snažilo vydavatele kontaktovat, ale nebral mobilní telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám