Hlavní obsah

Nejvyšší soud vrátil případ údajného podvodu Radovana Krejčíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) vrátil k Vrchnímu soudu v Olomouci případ podvodu, za který uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř dostal trest 6,5 roku vězení. Olomoucký soud musí kauzu projednat znovu.

Článek

Potvrdil to v pátek mluvčí NS Petr Knötig. Důvody však nesdělil. V podvodné kauze Krejčíř údajně způsobil škodu téměř 75 miliónů korun. Loni Nejvyšší soud zrušil Krejčířovi trest v kauze únosu podnikatele.

Krejčířova obhajoba tak uspěla s dovoláním v obou kauzách, v nichž padl pravomocný verdikt. Neznamená to však, že uprchlý podnikatel definitivně vyvázne bez trestu. Nejvyšší soud mohl nařídit nové projednání jen kvůli formální vadě nebo dílčím výhradám k rozhodnutí.

 Akcie získal pod záminkou účetních operací

Odůvodnění svého nového verdiktu NS zveřejní v příštích dnech či týdnech. Krejčíř je v Česku nadále podezřelý z rozsáhlé trestné činnosti. Vrácený případ se týká firmy Frymis, od které Krejčíř podle obžaloby v roce 1996 jako jednatel českotěšínské společnosti Corado Credit vylákal 55 000 kusů akcií Teplárny Otrokovice.

Získal je pod záminkou, že je dočasně potřebuje pro účetní operace své společnosti. Akcie však podnikatel v rozporu s dohodou nevrátil. Olomoucký vrchní soud v rámci souhrnného trestu odsoudil Krejčíře na 6,5 roku vězení také za dva daňové delikty.

 Dovoz luxusních mercedesů z Německa

Týkaly se machinací při dovozu luxusních mercedesů z Německa. Obhajoba v dovolání tvrdila, že se u soudů nepodařilo prokázat Krejčířovo zločinné jednání. Druhou kauzu Nejvyšší soud loni vrátil k Městskému soudu v Praze.

Krejčíř podle žaloby nařídil a zorganizoval únos podnikatele, aby jej přinutil podepsat nevyplněné listiny. Nejvyšší soud vyhověl dovolání, podle kterého byly v rozsudku nesrovnalosti. Krejčíř policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám