Hlavní obsah

Advokáty stíhá protikorupční útvar kvůli pokusu uplatit soudce

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Českou justicí v posledních dnech hýbe úplatkářská aféra, protikorupční policie totiž podle zjištění Práva minulý týden obvinila dva pražské advokáty z korupce. Detektivové jsou přesvědčeni, že chtěli uplatit soudce.

Článek

Právu to potvrdila náměstkyně obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Jitka Rybenská. „Jsou trestně stíháni pro podezření z trestného činu nepřímého úplatkářství,“ uvedla. Jakékoliv další podrobnosti odmítla s odkazem na samý začátek vyšetřování uvést.

Hradbou mlčení se obklopil i protikorupční útvar policie a ke kauze se odmítl vyjádřit i obhájce jednoho ze stíhaných advokátů Tomáš Sokol.

Soudce měl dostat desítky tisíc

Podle informací Práva jde o obchodní záležitost, na uplacení soudce mělo jít několik desítek tisíc korun. „Peníze k němu ale nedošly,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Za nepřímé úplatkářství mohou soudy podle zákona uložit až tříleté vězení.

Případem už se zabývá Česká advokátní komora. „Pokud by se toto podezření potvrdilo, tak by šlo o velmi závažnou záležitost a výjimečný případ,“ uvedla její mluvčí Iva Chaloupková.

Zároveň dodala, že vedení komory bude v nejbližší době rozhodovat o tom, zda oběma advokátům pozastaví až do pravomocného ukončení řízení jejich činnost.

„Pokud bychom na základě všech dostupných informací, které musíme nejdříve k případu získat, došli k závěru, že jejich činnost by ohrožovala důvěru veřejnosti, může jim být výkon advokacie pozastaven,“ vysvětlila Chaloupková s tím, že v případě pravomocného odsuzujícího rozsudku by byli s největší pravděpodobností z komory vyloučeni.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se ve čtvrtek nechtěla k aféře vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám