Hlavní obsah

Korupční skandál splaskl jak bublina, policejní funkcionář byl očištěn

Právo, Jakub Troníček

Bývalý vysoký funkcionář policejního prezidia Petr Židek byl podle zjištění Práva očištěn z nařčení z miliónové korupce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Inspekce policie někdejšího šéfa kanceláře projektů a evropských fondů před necelým půl rokem zatkla kvůli podezření, že si během výběrového řízení na mobilní soudní síň řekl o miliónový úplatek, nyní ale celou kauzu uložila k ledu.

Právu to potvrdil státní zástupce Pavel Polák, který měl kauzu na starosti. „Předmětná věc byla policejním orgánem Inspekce Policie České republiky dne 26. 2.2010 odložena, neboť nebyly zjištěny skutečnosti, které by důvodně nasvědčovaly tomu, že byl spáchán trestný čin,“ uvedl žalobce.

Muž, který měl svého času na starosti modernizaci policejních služeben, tedy vlajkovou loď reformy policie prosazované bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS), byl zatčen loni koncem září na základě trestního oznámení, za kterým podle dostupných informací stojí přímo náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Jiří Novák.

Po svém zadržení na silnici u Liberce strávil Židek 48 hodin v cele předběžného zadržení, pak byl ale propuštěn a kvůli nedostatku důkazů nebyl ani z ničeho obviněn.

Aktuální krok úřadů proto Židek uvítal. „S ničím jiným jsem ani nepočítal. Jen mě mrzí, že k něčemu tak neskutečnému může vůbec dojít. Předpokládám, že nyní budou příslušné orgány postupovat proti těm, kteří jsou odpovědni za toto křivé obvinění, stejně razantně, jako přistupovaly ke mně,“ řekl k tomu Právu Židek.

Jeho právní zástupce Jaroslav Jankrle už v této souvislosti podal v říjnu trestní oznámení, ve kterém nejmenovaného vysoce postaveného policejního důstojníka viní kromě křivého obvinění i ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Dosud se ale tímto oznámením úřady nezabývaly, protože ho označily jen za způsob Židkovy obhajoby.

Bývalý funkcionář prezidia a Novákův podřízený proto nyní přechází do ofenzivy.  „Je zcela nemožné, pokud žijeme v právním státě, a já věřím, že ano, aby mohl vysoký policejní důstojník někoho jen tak křivě obvinit a nenesl za to odpovědnost,“ konstatoval Židek.

Původně proti němu vystoupili dva lidé, kteří měli dosvědčit, že si řekl v souvislosti s výběrovým řízením o úplatek. Háček je ale v tom, že podle informací Práva následně u výslechu vše popřeli. Navíc zmíněný tendr byl na základě podnětu samotného Židka nakonec zrušený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám