Hlavní obsah

Týraná žena zabila manžela, odsedí si 4,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Matka čtyř dětí Zlata Ryšavá stráví za zabití manžela 4,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze. Táborský soud mladou ženu původně potrestal osmi lety vězení za vraždu. Odvolací senát přihlédl k tomu, že manžel Ryšavou dlouhodobě fyzicky i psychicky týral.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ryšavá zabila manžela v říjnu 2008 v bytě v Pacově na Pelhřimovsku. Večer se spolu pohádali, oba při tom byli pod vlivem alkoholu. Žena pak odešla do koupelny, kde ji manžel udeřil pěstí do oka.

Hádka později pokračovala v kuchyni, a když se muž znovu rozpřáhl pěstí, popadla Ryšavá nůž z kuchyňské linky a manžela bodla. Rána přeťala žebro a zasáhla srdce. Muž zemřel na místě, záchranáři, které manželka přivolala, už mu nemohli pomoci.

V době útoku byla Ryšavá těhotná a vychovávala tři malé dcery, které úřady později umístily do dětského domova. Žena v úterý soudu řekla, že si děti pravidelně bere k sobě na návštěvy a že o ně chce dál bojovat.

Odvolací soud posoudil skutek podle nového trestního zákoníku, který vedle vraždy zavedl mírněji posuzovaný zločin zabití. Toho se dopustí pachatel, který někoho úmyslně usmrtí v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Ryšavé za zabití hrozilo tři až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám