Hlavní obsah

Nezletilí chlapci kopírovali stokoruny, aby měli na sladkosti

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Čtveřici padělatelů českých bankovek odhalili v minulých dnech zlínští policisté. K jejich překvapení jsou mezi nimi i dvě děti.

Článek

„Chlapcům, kterým ještě nebylo patnáct let, se podařilo koncem roku 2009 okopírovat několik stovek, dvoustovek a pětistovku. Za peníze si pak kupovali dobroty a časopisy. Peníze namnožili na multifunkční tiskárně svých rodičů. Přestože se dopustili závažného zločinu, stíháni vzhledem ke svému věku nebudou,“ informovala krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Chtěl rozměnit padělky

Dalším dvěma mužům ze Zlínského kraje však na rozdíl od nezletilých chlapců hrozí až osmileté vězení, a to za trestný čin falšování bankovek a udávání padělaných peněz.

„Padělky se snažil rozměnit dvaatřicetiletý muž ze Vsetínska. Servírku v jedné slušovické restauraci vloni v červnu požádal, aby mu tři tisícikorunové bankovky proměnila na stovky, pětistovky a dvoustovky. Později se ukázalo, že tisícikorunové bankovky jsou falešné, což potvrdila i analýza zadaná České národní bance (ČNB),“ poznamenala mluvčí. Podle kriminalistů si padělatel bankovku naskenoval a vytiskl na barevné tiskárně.

Kdo pracuje s penězi, měl by je důkladně kontrolovat

K padělané bankovce přišel i pětapadesátiletý muž z Uherského Hradiště, k jeho smůle se ji snažil udat do oběhu. Za tisícikorunový padělek dostal v září loňského roku v jedné trafice cigarety a pravé bankovky. „Jak tento nezaměstnaný muž k padělaným penězům přišel, se snažíme vypátrat. Trestné je však i jejich udávání,“ potvrdila Jana Bartíková.

Všechny zajištěné padělané bankovky prozkoumala ČNB, která je označila jako méně zdařilé. Všichni, kdo pracují s penězi, by si podle policistů měli dávat dobrý pozor a při sebemenším podezření přijaté bankovky podrobněji zkontrolovat.

Kriminalisté však v poslední době u problému falšování bankovek a cenin registrují negativní trend, kterým je snižující se věk pachatelů.

V roce 2009 Policie ČR ve Zlínském kraji přijala téměř devadesát oznámení o podezření z padělání měny. Pachatele se podařilo najít v každém devátém případě. Také výše popsané případy se odehrály v loňském roce, pachatele však kriminalisté zajistili a začali stíhat až letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám