Hlavní obsah

Policista stíhaný za neoprávněnou lustraci zůstane ve službě

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Policista z obvodního oddělení v Plzni na Vinicích, kterého státní zástupce stíhá za neoprávněnou lustraci, zůstane ve službě. Podle jeho nadřízeného není zatím důvod sáhnout k personálnímu opatření.

Foto: Novinky

Článek

Policejní inspektor je podezřelý, že z neveřejného informačního systému ministerstva vnitra vytáhl portrétovou fotografii plzeňského podnikatele, která se následně objevila na stovkách štvavých letáků vylepených na různých místech města.

„Státní zástupce posoudil jednání policisty jako neúmyslný trestný čin, což není důvodem pro to, aby jej postavil mimo službu,“ řekl krajský policejní náměstek Vratislav Hubka.

Podle šéfky plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelené je policista obviněn z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji, čehož se může dopustit i z nedbalosti.

Původně okresní státní zástupce v jednání policisty nespatřoval ani trestný čin. Až když se poškozený podnikatel obrátil se stížností na krajské státní zastupitelství, žalobce policistu po doplnění dokazování z trestného činu obvinil.

Na plakátech, které podnikatele očerňovaly, byla jeho portrétová fotografie se štvavým textem. Policejní inspekce zjistila, že fotografie pochází z databáze ministerstva vnitra a že v té době provedl v centrálním registru obyvatel neoprávněnou lustraci jména právě policista z Vinic. Kdo plakáty následně vyrobil a později i vylepil, se už zjistit nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám