Hlavní obsah

Vyhrožování zbraní bude policie šetřit důkladněji, tvrdí Martinů

– Praha
Právo, jt

Vyhrožuje vám někdo a bojíte se o život? Policie už by vaše obavy neměla nikdy podcenit tak, jako se to stalo v případě Jany a Pavla Malhockých z Českých Budějovic.

Článek

Jejich únorové vraždě policisté nedokázali zabránit, přestože se na ně manželé opakovaně obraceli s žádostí o pomoc, naposledy pár hodin před smrtí, kdy je syn ženy ohrožoval zbraní.

Policejní prezident Oldřich Martinů podle zjištění Práva vydal v reakci na aktuální selhání Jihočechů rozkaz, aby se všechna podobná oznámení o možném útoku šetřila tak, jako by mohlo skutečně dojít k vraždě.

V Českých Budějovicích totiž podle Martinů zřejmě selhalo operační středisko policie, které špatně vyhodnotilo volání hlídky z bytu Malhockých. „Místo toho, aby na místo poslali specialisty z kriminálky, tak jim řekli, že to bude stejně jenom přestupek a ať jedou pryč,“ řekl k tomu Právu Martinů.

Policisté musí na školení

Od nynějška už policisté budou muset na základě jeho rozkazu v obdobných situacích postupovat vždy tak, jako by se k vraždě skutečně schylovalo. Martinů ale zároveň zopakoval, že v případě dvojnásobné vraždy v jižních Čechách šlo podle všeho o selhání jednotlivců a nikoliv systému.

„Ten je nastaven dobře, oni ho jen nevyužili tak, jak měli,“ poznamenal policejní šéf a doplnil, že právě kvůli tomu už také nařídil podrobné školení policistů v souvislosti s ustanovením o poskytování krátkodobé ochrany.

„Každý policista musí vědět, že má v těchto případech několik možností, jak oběti vyhrožování ochránit,“ uvedl Martinů s tím, že na školení policistů se podílejí i psychologové.

Martinů: Měly by padat další hlavy

V souvislosti se selháním policie v Českých Budějovicích už byl postaven mimo službu náměstek tamního ředitele pro vnější službu Roman Bláha, podle Martinů by tím ale personální důsledky skončit neměly.

„Očekávám, že budou padat další hlavy. Je to průšvih a nemůžeme se tvářit, jako že se nic neděje,“ uvedl policejní prezident.

Jeho rozkaz o novém přístupu policie k oznámením o obavách z možných útoků připomíná změnu praxe kriminalistů ve vyšetřování podezřelých úmrtí po kauze manželů Stodolových. Ti mají na svědomí osm zavražděných lidí a policii dlouho unikali, mimo jiné i proto, že kriminalisté původně vyšetřování odložili jako sebevraždy. Od té doby policie šetří všechna nejasná úmrtí nejdříve s podezřením na vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám