Hlavní obsah

Gang vyděračů měl obrat podnikatele o milióny

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Téměř dva roky měla být trojice Vjačeslav Šamanin, Ilfat Gataulin a Roman Široký postrachem brněnských podnikatelů. V pondělí stanuli před brněnským Krajským soudem, kde se zpovídají z vydírání. Podle státní zástupkyně jim jeden z podnikatelů vyplatil 7,5 miliónu korun, další pak na ně přepsal směnku na dva milióny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vjačelsav Šamanin (vlevo) a Ilfat Gatulin u brněnského Krajského soudu.

Článek

Podle obžaloby se gang v čele s důvěryhodně vypadajícím sedmapadesátiletým Šamaninem nejprve zaměřil na podnikatele, kterého téměř rok pod hrozbou násilí nutil k vyplacení peněz a uzavření nevýhodných smluv.

„Hrozili jemu i rodině fyzickou likvidací, že z něj peníze dostanou z živého i mrtvého. Nemocnice je prý pro něj moc dobrá, stačí mu les nebo hřbitov,“ popsala státní zástupkyně výhružky.

Zachtělo se mu podnikatelova bytu

Podnikatel prý nakonec kapituloval a gangu vyplatil 2,5 miliónu korun. To ale bylo stále málo. V obžalobě stojí, že se Šamaninovi zachtělo podnikatelova bytu v Brně za 1,8 miliónu, muž navíc musel podepsat nevýhodné smlouvy a platit neexistující dluhy v hodnotě přes tři milióny korun.

Tím se ale činnost gangu podle obžaloby nezastavila. Do hledáčku se jim měli dostat další dva brněnští podnikatelé. I po nich podle státní zástupkyně členové skupiny požadovali uznání neexistujících dluhů a podepsání směnek.

Dostal pěstí do břicha a bylo mu řečeno, ať si uvědomí, že má rodinu a že by měl respektovat pravidla.
žalobkyně

„Na schůzce v restauraci na Pekařské ulici v Brně dostal poškozený pěstí do břicha a bylo mu řečeno, ať si uvědomí, že má rodinu a že by měl respektovat pravidla. Byl vyzván, aby k advokátovi přinesl všechny směnky, nebo že přiletí lidé z Moskvy, a on bude až do konce života žít ve strachu, protože nebude vědět, odkud to přijde,“ dodala žalobkyně.

Podle údajné hlavy gangu Šamanina je celá věc vykonstruována. Prohlásil o sobě, že je politický uprchlík a dříve působil ve vysokých funkcích v ukrajinské administrativě.

"Ženu mi zastřelili, bratrovi uřízli hlavu motorovou pilou"

„Ženu mi zastřelili, bratrovi uřízli hlavu motorovou pilou. Proto jsem odešel do České republiky, kde jsem chtěl využít své znalosti k obchodování. Nic protiprávního jsem tu nedělal,“ hájil se Šamanin.

Rozsudek nad skupinou by mohla soudkyně Dana Kancírová vynést ještě do konce týdne, členům gangu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám