Hlavní obsah

Soud řeší smrt učitele při zorbingu, koule byla dovezena z Číny bez návodu

– Frýdek-Místek
Právo, Aleš Honus

Loňskou tragédii při adrenalinové atrakci zvané zorbing, při které zemřel nedaleko Třince mladý učitel a vážně se zranil jeho patnáctiletý žák, od pondělí projednává Okresní soud ve Frýdku-Místku. Na lavici obžalovaných usedli dva provozovatelé firmy Lundi Adventures Jaroslav Šlehofer a Roman Cymorek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na lavici obžalovaných usedli Roman Cymorek (vlevo) a Jaroslav Šlehofer.

Článek

Jejich firma příležitostně provozovala atrakci na svahu v třinecké místní části Košařiska. Loni 4. června při výletu deváté třídy jedné z novojičínských základních škol nevydržela provazová záchytná síť nápor kutálející se koule, ve které byli připoutaní učitel a žák, a protrhla se.

Nafukovací koule se skutálela ze svahu a zastavila se až po 200 metrech o stromy. Učitel utrpěl poranění hlavy a pánve a při nárazu mu prasklo srdce. Žák prodělal otřes mozku a závažná poranění rukou, hrudníku a páteře.

Napadlo nás, že bychom mohli dětem nabídnout také zorbing. Kouli jsme si objednali po internetu z Číny.
Jaroslav Šlehofer

Jaroslav Šlehofer a Roman Cymorek, kteří pracují také jako učitelé, si firmu založili na začátku minulého roku za účelem pořádání školních výletů, spojených s různými atrakcemi. „S dětmi pracujeme celý život a měli jsme pocit, že v této oblasti tady něco chybí. Nic podobného jsme na trhu nenašli,“ vypověděl u soudu Jaroslav Šlehofer.

Dodal, že na školních výletech firma dětem nabízela například lakros, lukostřelbu i lanové aktivity. „Napadlo nás, že bychom mohli dětem nabídnout také zorbing. Kouli jsme si objednali po internetu z Číny,“ dodal Šlehofer. Zdůraznil, že koule přišla poštou bez jakéhokoliv návodu k použití a bez technické dokumentace.

Síť z fotbalové branky

Obžalovaní u soudu řekli, že je jim líto, co se stalo, byli ale přesvědčeni, že zabezpečení atrakce pomocí sítě z fotbalové branky je naprosto v pořádku. „Jednali jsme v dobré víře a pořád nemůžeme překousnout, co se stalo,“ řekl Cymorek.

U soudu vypovídal také chlapec, který jízdu v zorbingové kouli přežil. „Já i učitel jsme se této atrakce účastnili poprvé,“ řekl. Na moment, kdy koule protrhla síť a nekontrolovaně se začala řítit ze svahu dolů, nikdy nezapomene.

Nemohli ani dýchat

„Rychlost koule se v tu chvíli razantně zvýšila. Nemohli jsme ani dýchat. Když jsme narazili do stromu, asi dvě vteřiny jsem přemýšlel, jestli žiju. Pak jsem se odpoutal a začal volat o pomoc,“ dodal. Jeho třídnímu učiteli začali instruktoři poskytovat první pomoc, přivolaný lékař už mu ale život zachránit nedokázal.

Při adrenalinové atrakci zvané zorbing, která má původ na Novém Zélandu, se lidé kutálejí v průsvitné plastové kouli o průměru 3,5 metru ze svahu dlouhého až 200 metrů. Na konci trati se má koule zastavit o protisvah, nebo pokud není, o záchrannou síť.

Hlavní líčení s provozovateli zorbingu bude odročeno za účelem výslechu soudního znalce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám