Hlavní obsah

Při cvičení na Doupově havaroval obrněný transportér s belgickými vojáky

Právo, pab
Karlovy Vary

Při cvičení belgických vojáků v Doupovských horách na Karlovarsku havaroval v sobotu obrněný transportér. Několikatunový kolos sjel z cesty a narazil do betonového mostku. Čtyři potlučení vojáci skončili v nemocnici. Jejich zranění podle informací Práva ale nejsou vážná. Po rentgenovém vyšetření byli propuštěni zpět k posádce.

Článek

Mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová pro Právo uvedla, že příčina nehody je v šetření.

„Došlo k ní kolem 12. hodiny ve vojenském prostoru. Vozidlo sjelo z cesty a narazilo do překážky,“ sdělila Papežová. Řidič se podrobil dechové zkoušce, která vyloučila požití alkoholu. Plochu přes 33 tisíc hektarů si na dva týdny pronajala 7. mechanizovaná brigáda, která se připravuje na nasazení do Afghánistánu.

Obřího cvičení se Češi neúčastní

Rozsahem a počtem vojáků se jedná o jedno z největších cvičení zahraniční armády na území České republiky za posledních pět let. Účastní se ho téměř dva tisíce vojáků se stovkou tanků a obrněných transportérů.

Ve vzduchu létají vrtulníky a stíhací letouny. Součástí cvičení jsou i ostré bojové střelby. Za dvoutýdenní pronájem cvičiště Belgičané zaplatí státu přes 9,7 milionů korun. Čeští vojáci se do cvičení nezapojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám