Hlavní obsah

Při obřím zátahu na nelegální migranty zkontrolovala policie přes tisíc osob

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ubytovny, prostředky veřejné dopravy, tržnice, restaurace, bary a herny - tam už od sobotních brzkých ranních hodin provádí kontrolu západočeská cizinecká policie. Letošní největší zátah na odhalování nelegálních migrantů probíhá nepřetržitě až do neděle. Policisté zkontrolovali už více než 1200 osob.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policie při jedné z kontrol.

Článek

"V devětačtyřiceti případech zjistili porušení zákona o pobytu cizinců. Většinou se jednalo o problémy s doklady a chybějící zdravotní pojištění. Za to jsme uložili pokuty za 85 tisíc korun,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Pavla Lohrová.

Podle ní strážci zákona odhalili také dva trestné činy, a to maření výkonu úředního rozhodnutí. Šlo o cizince, kteří se v ČR zdržovali i přesto, že zde mají udělený zákaz pobytu. V policejní síti skončily i čtyři osoby , po kterých je v ČR vyhlášeno celostátní pátrání a další tři lidé, kteří jsou vedeni v Schengenském informačním systému.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kontroly většinou probíhaly bez potíží.

„Akce se účastní více než stovka policistů. Nasazeni jsou také služební psi,“ řekla Právu Ilona Vaníčková z Oblastního ředitelství služby cizinecké policie v Plzni. Podle ní policisté u cizinců kontrolují doklady a dodržování pobytového režimu.

Většina kontrol probíhala poklidně

„Zaměřujeme se i na problematiku prodeje podloudného zboží na tržnicích a také na obchodování s lidmi,“ pokračovala Vaníčková.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kontrolou prošlo přes 12 tisíc osob.

Jedna z kontrol proběhla v klatovském hotelu Karafiát, kde jsou ubytovaní hlavně Ukrajinci a Moldavci pracující v místním drůbežárenském podniku. Budovu v sobotu po šestnácté hodině obsadila asi desítka policistů. Cizince na pokojích ale razie nijak nevyvedla z míry. Bez jediného náznaku nevole předložili poslušně všechny doklady.

„Máme tady práci, nechceme problémy,“ řekl Právu lámanou češtinou jeden z kontrolovaných Ukrajinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám