Hlavní obsah

Z hořícího bytu zachránil malého chlapce soused

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrokovice

Z bytu, který zachvátily plameny, zachránil v sobotu brzy ráno soused malého chlapce v sídlišti v Otrokovicích na Zlínsku.

Článek

„Soused šel na toaletu, kde z bytu sousedů o patro výš uslyšel zoufalý dětská nářek a volání o pomoc. Chlapec z horního bytu volal, že u nich doma hoří,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Soused neváhal a okamžitě zavolal na tísňovou linku 150. Sám také rychle vyběhl o patro výš na pomoc. Vstupní dveře byly zamčené a chlapec volal, že nemůže v zakouřeném bytě najít klíče. „Soused násilím vyrazil dveře a chlapce z hořícího a zakouřeného bytu zachránil. Z otevřeného bytu vyběhl na chodbu také vyděšený pes. Soused malého školáčka odnesl do svého bytu, kde ho položil na postel a přikryl ho dekou,“ sdělil Mitáček.

Hasiči byli na místě požáru za dvě minuty od výjezdu. V dýchacích přístrojích pronikli záchranáři do hořícího pokoje, který se jim podařilo uhasit do dvaceti minut. Celý byt i další patra domu museli hasiči postupně odvětrat přetlakovou ventilací.

Hrál si se zapalovačem

„Jeden z hasičů, proškolený k poskytování psychosociální pomoci, chlapce v bytě souseda oslovil, poskytl mu kyslík a věnoval plyšového maskota dráčka záchranáčka. Chlapec řekl, že zůstal v bytě sám, když nad ránem odešla jeho matka do práce. V bytě našel zapalovač, se kterým si hrál,“ informoval mluvčí hasičů.

Po dohodě s policií přivezla hlídka matku chlapce z nedalekého zaměstnání. Po dojezdu zdravotnické záchranné služby byl následně chlapec odvezen v doprovodu své matky do nemocnice k dalšímu vyšetření.

Požár zasáhl část nábytku a vybavení domácnosti a napáchal škodu asi za 50 000 korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v bytě za nejméně půl miliónu korun. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností hra dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám