Hlavní obsah

Zakázky pro armádu vybrané přes internet jsou podezřelé

Praha

Elektronické výběrové řízení na zakázky pro armádu, které by podle ministerstva obrany mělo být kvalitní a průhledné, provázejí údajně podezřelé okolnosti. Někdy vyhrávají opožděné nabídky, někdy se soutěž koná mimo systém a na internetu se jí nikdo nemůže zúčastnit, uvedla v pátek televize Nova.

Foto: Novinky

Článek

Na podivné zakázky upozornili podnikatelé, kteří se chtěli soutěží zúčastnit. Ministerstvo chyby připouští, ale tvrdí, že nejde o záměrné machinace.

Pomocí elektronického systému armáda rozděluje zakázky v ceně do šesti milionů korun. Zájemce podá nabídku, systém ji vyhodnotí a vše by mělo být transparentní. Jeden z podnikatelů však uvedl, že mu přišla e-mailem zpráva, že se může zúčastnit výběrového řízení na dodání zboží, než ale stačil nabídku poslat, byla soutěž ukončena - trvalo to jen několik vteřin. Později zjistil, že vítězná nabídka byla podána dřív, než soutěž začala.

V dalším případu skončilo výběrové řízení na nákup konzerv pro psy podle výpisu v 10:44, zvítězila ale nabídka podaná v 11:02. Jindy dokonce vyhrál ten, kdo podal nabídku až čtyři dny po uzávěrce.

"Systém nemůže udělat chybu, ale nemůžeme vyloučit selhání lidského faktoru," komentoval případ Jiří Král z ministerstva obrany. Televize však připomněla, že systém by měl fungovat automaticky bez zásahu člověka.

Některé soutěže se odehrávají mimo systém

Ministerstvo přiznalo, že některé soutěže se odehrávají mimo tento systém, a pak jsou do něj dodatečně zapsány. Údajně je to v případech, kdy o soutěž na internetu nemá nikdo zájem. Podle podnikatelů je však občas tendr připraven tak, aby mu mohla vyhovět pouze jediná konkrétní firma.

Král doporučil, aby se lidé s podobným podezřením obraceli na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podnikatelé se ale bojí, že když stížnost podají, ztratí šanci na další armádní zakázky.

Portál dosud rozdělil zakázky za více než osm miliard korun, systém prý chtějí převzít i další ministerstva.

Armáda čelí podezření z nestandardního postupu také v případech velkých zakázek. V médiích se v uplynulých týdnech objevily informace o možné korupci v případě zakázky na dodávku více než stovky obrněných vozidel Pandur od rakouské společnosti Steyr, hovoří se také o údajném uplácení při přípravě nákupu nadzvukových stíhacích letadel Gripen. Obrana si gripeny nakonec pronajala.

Reklama

Výběr článků

Načítám