Hlavní obsah

Fantóm u škol na Zlínsku obtěžuje školačky

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Dopis s vážným varováním před podezřelými muži, kteří před školami a v ulicích podivně navazovali kontakty s dětmi, rozeslala policie v pátek ředitelům všech základních škol ve Zlínském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V posledních týdnech jsme přijali několik oznámení o sledování dětí podezřelými muži u základních škol ve Zlínském kraji. Jeden má jezdit v červeném, další v černém voze. Podle dostupných informací mají tito muži děti natáčet či fotit, pod různými záminkami je lákají do vozu, nabízejí jim přivýdělek a podobně," uvedla v dopise vedoucí preventivně informačního oddělení krajského policejního ředitelství Jana Bartíková.

Jak Právo informovalo, k prvnímu z případů došlo na konci ledna ve Vsetíně, kde měl neznámý muž nabízet desetileté dívence tisíc korun. Případy, kdy cizí muži sledovali, fotili a natáčeli děti, se pak vyskytly i na Zlínsku.

Ve čtvrtek informovala uherskohradišťská policie, že v Buchlovicích oslovil neznámý muž desetiletou dívku a choval se podezřele. Dívka utekla za kamarádkami, ale pohotově stačila mobilem vyfotit vůz podezřelého. Na jiném místě v Buchlovicích měl stejný řidič nabízet svezení jedenáctiletému děvčeti. Muž s červeným autem měl také nabízet svezení devítiletému chlapci v Komni, či sedmileté holčičce v Pitíně. Kluk utekl do školy, děvče se sebralo a uteklo do hospody.

Někdy si děti záhadné muže vymyslí

„Policie ČR všechna oznámení postupně prověřuje. Je naší povinností připomenout, že děti by se za žádných okolností neměly nechat na nic nalákat cizím člověkem, nastoupit k němu do vozu nebo s ním kamkoliv odejít,“ podtrhla v dopise do škol Bartíková.

Policisté rovněž apelovali na učitele i rodiče dětí, aby nedošlo k vyvolání přehnané paniky a hysterie. „V několika případech se nám totiž již podařilo prokázat, že děti si záhadné muže u škol vymyslely. Upozorněte naléhavě žáky, aby nešířili zbytečné nepravdy. Vymyšlená oznámení práci našich kriminalistů značně komplikují,“ napsala Bartíková.

Informace o podezřelém chování dospělých mužů u základních škol přijme policie na lince 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám