Hlavní obsah

Soud zrušil trest pro senátora Trpáka

Právo, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové v pátek zrušil podmíněný trest pro senátora Pavla Trpáka (ČSSD) a kauzu vrátil zpět k Okresnímu soudu v Trutnově k doplnění dokazování. Trpák byl loni v listopadu v Trutnově potrestán desetiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku za to, že jako porodník v květnu 2007 údajně nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Senátor Pavel Trpák před soudní síní.

Článek

Novorozený chlapeček kvůli nedostatku kyslíku přišel na svět se zdravotním poškozením a později zemřel. Odvolací senát ve svém rozhodnutí poukázal na to, že v trestním řízení je potřeba bez jakýkoliv pochybností prokázat příčinnou souvislost mezi jednáním obžalovaného a následkem.

Rozhodnutí krajského soudu svědčí o tom, že moje vina nebyla prokázána.
Pavel Trpák

„Důkazy musí tvořit uzavřený kruh. Při sebemenší pochybnosti soud musí rozhodnout ve prospěch obžalovaného,“ zdůraznil předseda senátu Jan Šulec. Podle jeho slov soudci krajského soudu považují za důležité doplnit spis o znalecký posudek z odvětví soudního lékařství, aby bylo možné lépe hodnotit případné Trpákovo provinění.

„Rozhodnutí krajského soudu svědčí o tom, že moje vina nebyla prokázána,“ komentoval novou situaci Trpák.

Špatné vedení porodu nebylo prokázáno

Státní zástupce Zdeněk Štěpánek uvedl, že Trpákovi sice nebylo prokázáno technicky špatné vedení porodu, nicméně tam neprobíhal kontinuální monitoring plodu. „Tím se obžalovaný v podstatě zbavil možnosti včas reagovat na případné komplikace. Zanedbal tak profesionální péči,“ řekl žalobce.

Případ se stal v trutnovské nemocnici v polovině května roku 2007. Trpák měl příslužbu, což znamenalo povinnost být na telefonu pro případ potřeby. Do nemocnice se ale dostavil z vlastní vůle a později řídil komplikovaný porod s nešťastným koncem. „Kdybych přišel až na zavolání, soud by neměl o čem jednat,“ poznamenal jednapadesátiletý Trpák.

Senátní křeslo za trutnovský volební obvod získal předloni v říjnu, kdy ve druhém kole voleb porazil Ivana Adamce (ODS). Trpák sám požádal, aby jej senát pro potřeby trestního stíhání zbavil imunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám