Hlavní obsah

Policisté dopadli muže, který na internetu propagoval nacismus

Právo, Miloslav Hradil
Přerov

Kriminalisté dopadli devatenáctiletého muže z Přerova, který na internetu propagoval nacistické symboly a hesla. Vystupoval pod vymyšlenou přezdívkou. Chybu udělal, když zveřejnil také své fotografie ve vojenské uniformě, byť s kuklou na obličeji, a v ruce držel zbraně.

Článek

„Přerovští kriminalisté se začali zabývat internetovými servery, na kterých neznámý pachatel propagoval nacistické symboly a hesla, na základě oznámení médií. Mladík na několika serverech, které sám spravoval, zveřejnil hesla, která směřovala k potlačení národnostních menšin,“ řekla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Muž podle ní propagoval také symboly nacismu, například fotografie s hákovým křížem, fotografie tankové divize SS, německé vojáky nad vlajkou s hákovým křížem a další.

„Na internetu zveřejnil také své fotografie. Kriminalistům se pak podařilo zjistit jeho identitu. Mladík byl v úterý zadržen a dobrovolně vydal i dvě zbraně, s nimiž byl na fotografiích. V prvním případě se jednalo o atrapu samopalu Kalašnikov se sklopnou pažbou, se zásobníkem a tlumičem, ve druhém pak o vzduchovou pušku s optickým zaměřovačem,“ uvedla mluvčí.

Druhá zbraň bude podle ní zaslána ke zkoumání na znaleckou expertízu v oboru balistiky. Mladík už byl obviněn z trestného činu podpory a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů a z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Jeho trestní stíhání probíhá na svobodě. Hrozí mu až tři roky vězení.

„Zda dojde k rozšíření trestního stíhání i o trestný čin nedovoleného ozbrojování, bude závislé na výsledku znalecké expertízy zbraně,“ dodala Sedláčková s tím, že se na Přerovsku jedná o ojedinělý případ za několik posledních let.

Reklama

Výběr článků

Načítám