Hlavní obsah

Fotbalovým výtržníkům hrozí, že budou ze stadiónů vykázáni na deset let

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 600 jmen obsahuje policejní „registr hříšníků“, kteří se pravidelně dopouštějí výtržností na fotbalových zápasech v Česku. Od nového roku by se právě oni mohli stát adepty na nový alternativní trest zákazu vstupu na stadión. Přináší ho nový trestní zákoník, díky kterému se výtržník nemusí podívat na sportovní nebo jinou akci i deset let.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Šarvátky polských fanoušků s policií u Generali Areny na pražské Letné. Ilustrační foto

Článek

O tom, jak to bude fungovat v praxi, na středeční tiskové konferenci mluvili policejní prezident Oldřich Martinů a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Například notoričtí fotbaloví výtržníci, kterým soud takový trest udělí, se budou muset v době zápasu hlásit na policejní služebně. Bude přitom jedno na které, protože policisté se budou o dodržování zákazu u jednotlivých lidí vzájemně informovat.

„Počítáme i s tím, že když bude hrát Sparta se Slávií, část fanoušků se shromáždí například na služebně v Kongresové ulici a druhá ve Vršovicích. Budou mít zajištěno přiměřené občerstvení, tedy především vodu,“ vysvětlil Martinů.

Kovářová řekla, že zakázat vstup na nějakou akci má být možné i někomu, kdo překoná ohrazení hrací plochy nebo třeba vynadá rozhodčímu. Na to Martinů reagoval, že pachatel musí za všech okolností naplnit skutkovou podstatu přestupku nebo trestného činu.

Zákaz účasti na veřejných produkcích se týká nejen sportu, ale i koncertů nebo třeba vesnických zábav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám