Hlavní obsah

Liknavost před vraždou Malhockých může policistům vynést rok vězení

Právo, Petr Pokorný, Jakub Troníček

Až roční vězení a propuštění ze služebního poměru by mohlo hrozit policistům v souvislosti s tím, že nezabránili vraždě českobudějovického manželského páru Malhockých. Z ní je podezřelý syn ženy z předchozího manželství.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Postup policie totiž šetří Inspekce policie, která už zahájila úkony trestního řízení kvůli podezření ze spáchání přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Ve středu to sdělila mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Proto v tuto chvíli není jasné, kterých policistů se prověřování inspekce týká a zda vůbec bude navrhovat státnímu zástupci, aby vůči nějakému muži zákona zahájil trestní stíhání. Celá věc totiž může být řešena i kázeňsky, např. propuštěním z práce. Zahájení šetření každopádně Právu potvrdil i státní zástupce Petr Sýkora, který má případ na starosti. „Více vám ale zatím říci nemůžu,“ doplnil.

Pochybení policie, jehož důsledkem byla dvojnásobná vražda Pavla (62) a Jany (50) Malhockých, přiznal v pondělí ředitel jihočeské policie Radomír Heřman. V úterý se pak v osobním dopise pozůstalým omluvil ministr vnitra Martin Pecina.

„Jsme spokojeni s přiznáním policie, stejně tak oceňujeme zájem nejvyšších představitelů policie a ministerstva vnitra o tento tragický případ. Vše, co se nyní odehrává, by mělo vést nejen k potrestání chybujících, ale zejména k zajištění lepší ochrany obyvatel této země. Změny v systému jsou nutné. Podobné tragédie se už nesmí opakovat,“ konstatoval Mikuláš Malhocký, syn zavražděného hudebníka.

Jihočeský poslanec Jan Bauer (ODS) se v této věci obrátil také na ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou. „Paní ministryně mi oznámila, že nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila kontrolu postupu státního zastupitelství v Českých Budějovicích před vraždou,“ řekl Právu Bauer.

Podle slov mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renaty Malinové si už Vesecká kvůli tomu vyžádala informace od krajských žalobců v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám