Hlavní obsah

Státní zástupce podruhé zrušil obvinění miliardáře Berana z podvodu

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již podruhé zrušil státní zástupce obvinění miliardáře Davida Berana z mnohamiliónového podvodu. Důkazy podle něj neukazují na krácení daně. Oznámila to mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Foto: Novinky

Článek

Beran byl v lednu podruhé obviněn z daňového úniku, při němž měl státu způsobit škodu 180 miliónů korun.

"Usnesení bylo zrušeno především proto, že policejní orgán v průběhu dosavadního rok a půl trvajícího řízení dosud neprokázal, zda byla, a dokonce ani zda mohla být, zkrácena daň," uvedla Válová.

Daňového úniku se měl Beran podle policie dopustit ve firmě Profi Credit Czech a. s., jejímž je hlavním akcionářem a v jejíž kancelářích policie provedla loni v únoru rozsáhlou razii.

V letech 2001 až 2007 si podle policie tato firma brala úvěry od společností sídlících na britském ostrově Man a v Nizozemsku.

Jenže Beran podle původního obvinění zatajil, že je osoba spojená s těmito zahraničními firmami, což by znamenalo, že by musel platit vyšší daň. Právě tím měla vzniknout státu škoda. Přestože je nyní domnělá škoda nižší, Beranovi nyní hrozí až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám