Hlavní obsah

Taxikáři si za cestu z letiště do centra řekli i o pět tisíc

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinecká policie se od poloviny ledna zaměřila na kontroly řidičů taxi na letišti v pražské Ruzyni. Do 23. února zkontrolovali policisté 355 taxikářů a uložili 124 pokut za téměř 66 tisíc korun. Ke správnímu řízení bylo předáno padesát řidičů.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Ve středu o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policisté se na taxikáře zaměřili na základě častých stížností cestujících na předražené jízdné. Kontroly budou i nadále pokračovat.

Z letiště do centra za pět tisíc korun

Kontroly začaly 12. ledna, na letiště smějí zajíždět jen vozy tří taxislužeb. Jízda taxíkem z centra metropole na letiště by podle sazebníku, který stanovil pražský magistrát, měla stát přibližně 600 korun. Někteří taxikáři si však neváhají naúčtovat ceny mnohonásobně vyšší, například až pět tisíc korun.

Cizinecká policie, pod kterou kontroly letiště patří, ve spolupráci s pracovníky magistrátu a městskou policií kontroluje všechny vozy taxi, nejen ty, co mají dohodu s letištěm. Oslovila i cestující, chtěla vědět, kolik zaplatili za přepravu na letiště.

Od řidiče si policisté vyžádali knihu jízd nebo kopii stvrzenky. Na začátku cizineckou policii překvapil vysoký počet přestupků. "Teď už je počet podstatně nižší a kontroly jsou spíše preventivní," řekl jeden z kontrolujících policistů.

Časté spory mezi taxikáři dvou AAA firem

V letištní hale je vyznačen prostor, kudy by se měli dát cestující k vozům taxi, které mají dohodu s letištěm. V tomto prostoru však postávají další taxikáři s cedulkami a lákají na své služby. Jednou z taxislužeb, která vozí cestující z Ruzyně, je AAA radiotaxi.

Ale na Ruzyni se také objevují vozy taxislužby AAA Taxi. Cestující jsou tak často přesvědčeni, že se nechávají odvézt firmou, která má dohodu s letištěm. Mezi taxikáři těchto dvou společností také často vznikají nejen slovní konflikty.

Jeden bez koncese, další bez zapnutého taxametru

Při úterní kontrole odebrali policisté jednomu z řidičů licenci, protože jel s cestujícím bez zapnutého taxametru a nevydal mu stvrzenku. Druhý kontrolovaný řidič taxi vůbec neměl koncesi na provozování této živnosti. Kromě předraženého jízdného také například porušují taxikáři provozní řád letištního parkoviště.

Vedle žlutých AAA radiotaxi zajíždí na letiště ještě Airport Cars a minibusy Cedaz. Vloni v srpnu Letiště Praha vypsalo tendr na nové provozovatele taxislužby. Zvítězily společnosti Fix a AAA radiotaxi.

Nový systém od května

Kvůli doběhu platných nájemních smluv bude do konce letošního dubna pokračovat systém, který kombinuje nabídku taxislužby, individuální smluvní přepravy a smluvních minibusů.

Od května pak začnou fungovat dvě taxislužby, které budou před letištní haly najíždět na principu střídání vozů AAA radiotaxi a Fix. Obě firmy budou mít k dispozici minimálně 140 vozů a deset mikrobusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám