Hlavní obsah

Vraždě manželů v Českých Budějovicích jsme mohli zabránit, zjistila policie

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Pokorný, Petr Nový

Výsledky vnitřní kontroly policie ukázaly, že vraždě manželů v Českých Budějovicích mohli policisté zabránit. Informoval o tom v pondělí krajský policejní ředitel Radomír Heřman.

Článek

Přestože vnitřní kontrola stále probíhá, policisté pochybení přiznali s tím, že nevyužili všechny možnosti, kterým by se události dalo zabránit.

Jedním z předběžných opatření je zahájení kázeňského řízení s náměstkem krajského policejního ředitele pro vnější službu Romanem Bláhou. Ten byl do dalšího rozhodnutí zproštěn výkonu služby.

Po vlastní linii se případem zabývá také Inspekce policie, která však informace nyní neposkytuje. Informovala pouze, že první výsledky budou známy v řádu několika týdnů.

Pozůstalí jsou přesvědčeni, že tragédii šlo zabránit

Pozůstalí po jihočeském skladateli a hudebníkovi Pavlu Malhockém (62) a jeho manželce Janě (50), kteří se stali obětí vraždy ve svém českobudějovickém bytě, žádali prošetření postupu policie. Domnívají se, že tragédii šlo zabránit.

Manžele zabil syn ženy z prvního manželství Jan Heidinger, rodinu už delší dobu ohrožoval. Německá policie Heidingera již zadržela, nyní probíhá proces jeho vydání do České republiky.

Syn zavražděného muže Mikuláš Malhocký poukazoval na to, že policie o ohrožení věděla, ale po celou dobu, a dokonce ani v osudný den, nedokázala rodinu ochránit. V den vraždy přitom Malhocký volal policisty na pomoc.

"Věc byla Policií ČR vždy odložena s tím, že „nelze nic dělat“, dokud dotyčný skutečně nespáchá trestný čin. Tedy s brutální strohostí, v kontextu celé tragédie, přeloženo: „Nemůžeme vás před vrahem ochránit, dokud vás opravdu nezavraždí“," popsal syn manželů. [celá zpráva]

Poslanec bude interpelovat ministryni

Případ už směřuje do parlamentu. „Otázka selhání celého systému ochrany občany je natolik alarmují, že považuji za nutné se už při nadcházející středeční schůzi Poslanecké sněmovny obrátit s interpelací v této věci nejen na ministra vnitra, ale současně také na ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou,“ konstatoval jihočeský poslanec za ODS Jan Bauer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám