Hlavní obsah

Muž se zpovídá ze znásilnění, dívka dodnes trpí psychickými následky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na zemi jsem byl mimo, úplně jsem přestal myslet. I takovými slovy se v pondělí 43letý Jan Szymala z Karviné obhajuje ze znásilnění a loupeže, kterých se dopustil loni v květnu v Orlové na Karvinsku. Protože obviněný už byl v minulosti odsouzen, mimo jiné za vydírání, postavil se před Krajský soud v Ostravě jako zvlášť nebezpečný recidivista.

Článek

Čin muž spáchal 26. května dopoledne u podchodu pod hlavní cestou v Orlové, kde si vyhlédl o dvacet let mladší ženu. „Nejprve ji chtěl oloupit. Když ji však povalil na zem, rozhodl se také sexuálně se uspokojit,“ vysvětlila státní zástupkyně.

Násilník nejprve mladou ženu osahával na prsou, pak i na přirození. Oběť donutil, aby mu třela pohlaví úd. Když Szymala ukojil své touhy, vzal ještě ženě z kabelky mobil.

Kolem prošlo pár lidí, na kolech projela i hlídka městské policie. Nikdo jí ale neslyšel a nikdo si nás ani nevšímal.
obviněný

"Chtěl jsem jí ho večer vrátit. Vzal jsem ho proto, aby nemohla hned volat policii. Jenže pak jsem dostal strach, a tak jsem ho vyměnil s kamarádem za jiný mobil,“ popsal obviněný krátce po svém zadržení. Policistům také řekl, že dívka chtěla nejprve volat o pomoc, tak jí zakryl ústa.

„Kolem prošlo pár lidí, na kolech projela i hlídka městské policie. Nikdo jí ale neslyšel a nikdo si nás ani nevšímal.“

Žena stále trpí psychickými poruchami, od září do poloviny října byla kvůli špatnému psychickému stavu hospitalizována v nemocnici. Utrpěla posttraumatický šok, trpí poruchami spánku, depresemi, sebeobviňováním. I kvůli ní se na lavici svědků posadí hned čtyři znalci: psychiatr, psychiatr se specializací na sexuologii a dvě klinické psycholožky.

Verdikt do konce týdne

„Psychiatři se budou vyjadřovat k osobnosti obviněného z hlediska toho, zda byl v době spáchání činu příčetný či zda je pro společnost nebezpečný. Soud se bude zabývat i znaleckým posudkem na psychický stav poškozené, neboť se podle něj právně kvalifikuje, zda došlo k těžké újmě na zdraví či nikoli,“ vysvětlila mluvčí ostravského krajského soudu Barbara Plchotová.

Hlavní líčení s Szymalou bude pokračovat ještě v úterý a ve středu výslechy svědků. Rozsudek by měl být znám do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám