Hlavní obsah

Hasiči na Zlínsku čerpají ze sklepů vodu po rychlém tání

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Čerpání vody ze zaplavených domů a sklepů po rychlém tání sněhu a deštích zaměstnává od pátečního večera jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji. V sobotu tak hasiči čerpali vodu ze zaplavených sklepů v Kroměříži, ve Vizovicích voda zaplavila sklepy civilní obrany.

Článek

„Hasiči jsou v terénu od večera a plné ruce práce měli po celé sobotní dopoledne. Pomáhají také s uvolňováním ucpaných odtoků kanalizací. Na několika místech došlo také k zaplavení částí komunikací a dopravu musely regulovat hasiči nebo policisté. Značný problém představovalo klasické splavení vody z polí, které nepřinášelo jen vodu, ale také bahno a jiné usazeniny,“ řekl v sobotu Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Problém představovalo také zaledování některých kanalizačních vpustí, čímž se vytvářela zábrana proti přirozenému odtoku vody.

„Hasiči postupně nasadili čerpadla a vodu vyčerpali. Byl nalezen ucpaný kanál, který hasiči pročistili. Na místě bylo ponecháno jedno čerpadlo, jako prevence před případným opakováním problému,“ uvedl Mitáček k zásahu ve Vizovicích, kde voda zaplavila sklepy CO.

V Holešově - Dobroticích jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjely na odstranění nebezpečného stavu způsobeného zatarasením odtoku kanalizace. V krátkém sledu se vytvořila laguna vody, která hrozila zaplavením jednoho z domů. Hasiči se snažili uvolnit zaledované kanalizační vpustě. Nakonec byl povolán i bagr, který pomohl uvolnit odtok k odvodu vody do kanalizace. Voda sem natekla z okolního lesa.

Hasiči zasahují i na řadě dalších míst, včetně jednoho domu s pečovatelskou službou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám