Hlavní obsah

Soud potrestal makléřova vraha výjimečným trestem

Právo, jbs
Hradec Králové
Aktualizováno

Čtyřiapadesátiletý Karel Bednář ze Žamberka má strávit ve vězení 17 let zato, že předloni v prosinci zastřelil třiadvacetiletého pracovníka realitní kanceláře. V pátek o jeho potrestání rozhodl senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Karel Bednář s advokátem

Článek

Bednář se loni na jaře přiznal a podrobně popsal průběh vraždy, ale po pár týdnech všechno odvolal s tím, že ho k přiznání policisté donutili násilím. Podle jeho verze byli pachatelé tři, nezná jejich jména a on byl jen svědkem vraždy. "Nařídili mi, abych mlčel, a já byl ve velkém šoku,“ vysvětlil, proč vraždu okamžitě neohlásil.

Podle rozsudku bylo motivem to, že Bednář, po němž pátrala policie kvůli tomu, že nenastoupil do vězení, chtěl makléře podvést. Předstíral prodej neexistujícího domu a doufal, že z mladíka vyláká vysokou zálohu. Když mu to nevyšlo a makléř hrozil, že zavolá policii, došlo ke konfliktu s tragickým koncem: mladý muž skončil s prostřeleným srdcem a vrah jeho tělo zakopal na zahradě domu v Chudeřicích na Královéhradecku, kde v té době bydlel.

Obhájce Jiří Slezák označil shromážděné důkazy za nedostatečné a poukázal zejména na to, že se policistům nepodařilo najít smrtící projektil. "Jasný důkaz, že poškozený byl zastřelen zbraní mého klienta, tedy chybí,“ připomněl.

"Zvlášť zavrženíhodná zákeřná vražda" 

Soudci ale rozhodli v souladu s návrhem státní zástupkyně Lenky Faltusové. Ta připomněla zejména nálezy znalců, kteří několikrát trestaného Bednáře označili za problematického, těžko napravitelného člověka.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Karel Bednář (vpravo) se svým obhájcem Jiřím Slezákem

Předseda senátu Petr Mráka řekl, že výjimečný trest si obžalovaný zaslouží, neboť jeho čin je zvlášť zavrženíhodný. "Zezadu zákeřně zastřelil mladého kluka jen proto, aby mu zabránil zavolat policii,“ řekl soudce.

Mladík, zaměstnaný u realitní kanceláře, zmizel 16. prosince roku 2008. Jeho zaměstnavatel věděl jen to, že jel na schůzku s klientem do Káranic na Královéhradecku. Policie vyhlásila celostátní pátrání a během něho dopadla Bednáře.

Obžalovaný se odvolal

Nalezla u něho nelegálně drženou pistoli, předměty patřící pohřešovanému mladíkovi a poblíž bytu Bednářovy přítelkyně zaparkovaný služební vůz, který makléř při práci používal. Uvnitř auta pak policie zajistila pachové stopy patřící obžalovanému.

Soud neuvěřil Bednářově historce o trojici neznámých mužů. "Je tam příliš mnoho náhod najednou a některá tvrzení postrádají logiku. Naopak první výpověď, kdy se obžalovaný přiznal, podporují další zjištěné důkazy,“ konstatoval Mráka.

Trest je uložen jako souhrnný, vedle vraždy se Bednář dopustil také pokusu podvodu a nedovoleného ozbrojování. Rozsudek není v právní moci, protože obžalovaný se po poradě s advokátem okamžitě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám