Hlavní obsah

Taxikáře, který v sebeobraně probodl útočníka, osvobodil soud

Právo, bed
Olomouc

Taxikář Pavel Pliska, který loni v Olomouci při potyčce usmrtil spolumajitele konkurenční taxislužby, nespáchal trestný čin, neboť jednal v sebeobraně. O zrušení původního rozsudku krajského soudu, který Plisku poslal loni v listopadu na osm let za mříže, rozhodl ve středu olomoucký vrchní soud

Foto: Právo

Pavel Pliska u soudu

Článek

Předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Václav Čapka se při přehodnocení skutku na nutnou obranu odvolal na novelu trestního zákoníku. „Intenzita obrany musí být silnější než útok, jinak by byla neúčinná,“ konstatoval předseda senátu při odůvodnění rozsudku. K násilnému konfliktu s tragickými následky došlo loni 21. ledna před půlnocí na stanovišti taxíků u hotelu v olomoucké Pavelčákově ulici.

Opilý muž, který krátce předtím napadl tři jiné taxíkáře, nejprve Plisku po otevření dveří jeho auta udeřil pěstí do obličeje, a pak se do něj pustil i uvnitř vozu. Napadený řidič taxislužby stačil vytáhnout nůž a snažil se opakovaným útokům chaoticky bránit.

Poslední bodnutí dýkou způsobilo útočníkovi smrtelná zranění, kterým na místě podlehl. Pliska si jako voják řízením taxíku brigádně přivydělával. V minulosti působil jako revizor olomouckého dopravního podniku a za incidenty s černými pasažéry byl několikrát podmínečně potrestán.

Rozsudek za násilný trestný čin měl za sebou i usmrcený násilník, který dříve sloužil u policie. Šestatřicetiletý taxíkář, který více než rok strávil ve vazbě, byl ještě ve středu propuštěn na svobodu. Jeho obhájce nyní zvažuje podání žádosti o odškodné za dobu vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám