Hlavní obsah

Muži zloděje šťávy z makovic zbili a svlékli do naha, dostali trest

– Nový Jičín
Právo, Pavel Karban

Za obrovskou křivdu považují tři soukromí zemědělci z Bartošovic na Novojičínsku úterní rozsudek Okresního soudu v Novém Jičíně. Soud totiž odsoudil Vladimíra Klečku (57 let), jeho syna Petra (29) a Milana Valentu (33) za vydírání. Toho se dopustili tím, že zloděje makovic vyhnali z pole nahaté. Podle soudkyně dostali trest za to, že vzali spravedlnost do svých rukou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Z vydírání trojice kluků, kteří kradli šťávu z nezralých makovic se u soudu v Novém Jičíně zodpovídali soukromí zemědělci Vladimír Klečka (první zleva), Petr Klečka (druhý zleva) a Milan Valenta (první zprava).

Článek

„Nevinné potrestáme a gaunery osvobodíme,“ okomentoval rozsudek Vladimír Klečka. Ten se synem a Valentou chytili loni 8. srpna v podvečer v makovém poli vedle silnice spojující Bartošovice se Sedlnicemi trojici chlapců, přičemž jednomu nebylo v té době ani 15 let. Kluci nařezávali nezralé makovice a odebírali z nich šťávu.

Dva mladíky podle obžaloby udeřili také holemi, toho nejmladšího tak silně, že se z toho pokálel. Nakonec je prý přinutili vysvléci se donaha. Kluci museli běžet zhruba dva kilometry nazí až do Sedlnic.

Petr Klečka byl prý nejagresivnější, a protože to byl on, kdo kluky udeřil, dostal od soudu trest ve výši 8 měsíců s odkladem na rok a půl. Jeho otec, bývalý předseda Agrární komory na Novojičínsku, a Valenta dostali trest ve výši 6 měsíců s podmíněným odkladem na rok.

„Nelze brát spravedlnost do vlastních rukou,“ zdůvodnila rozsudek soudkyně. Muže odsoudila přesto, že kluci potvrdili, že makovice nařezávali kvůli droze. „Jejich negativní jednání snižuje nebezpečnost jednání obžalovaných,“ poukázala.

Kluci vypadali jako zfetovaní

Klečkovi odmítli u soudu vypovídat. Shodli se však na tom, že když kluky chytili, vypadali jakoby duchem nepřítomni. „Vypadali jako opilí,“ prohlásil Vladimír Klečka. A jeho syn dodal: „Ne opilí, ale zfetovaní!“

Před soudem se tak hájil pouze Valenta, jenž tvrdil, že to byl on, kdo kluky jako první spatřil. „Ujeli přede mnou na kolech přes pole na druhou stranu. Tam je chytili Klečkové, kteří šli z druhé strany pole. Než jsem k nim došel, trvalo to několik minut, ale nevím o tom, že by ty kluky bili. Když jsem došel, tak jsem se do toho nezapojoval. Slyšel jsem však, jak jim Klečkové řekli: 'Buď zavoláme policii, nebo se svlečete do naha',“ popisoval Valenta.

Na jeho adresu Klečka starší řekl: „Je v tom úplně nevinně. Nikomu neublížil, nechápu, jak mohl být potrestán. To je do nebe volají nespravedlnost.“

Odsouzení verdikt cítí jako křivdu

Zatímco trojice obžalovaných zemědělců stála na svém, že kluci měli na výběr, mladí „zloději“ šťávy z makovic i v úterý tvrdili, že je Klečkovi vysvléct přinutili. „Já tam byl už podruhé. Když se šťáva rozetře na plech, zapálí a kouří, tak to prý s člověkem něco dělá. Chtěli jsme to vyzkoušet,“ vysvětloval bez uzardění soudu jeden z napadených. Na dotaz jednoho z obhájců, zda už měl někdy problémy s policií přikývl. „To ale když jsem byl mladý.“

Vladimír Klečka rozsudek odmítá. „Cítím to jako obrovskou křivdu. My jsme chránili svůj majetek, to oni jsou jasní feťáci. Jenže potrestáni jsme byli my,“ povzdychl si a dodal: „Děláme jak otroci, od rána do večera, a když si chceme ochránit svoje, tak je to špatně.“

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. „Odvoláme se na 99 procent,“ slíbil Klečka starší.

Reklama

Výběr článků

Načítám