Hlavní obsah

Exekutorovi hrozí až deset let vězení za podvody

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Až deset let vězení hrozí 37letému exekutorovi z Karlových Varů a jeho o tři roky mladšímu komplici ze Sokolova kvůli obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Oba obvinění se měli společně podílet na neoprávněném přesunu vysokých finančních částek v souvislosti s exekucemi, uvedla krajská mluvčí karlovarské policie Andrea Kávová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Čtyřiatřicetiletý muž ze Sokolova, který figuroval jako jednatel jedné společnosti, měl s klienty uzavírat nevýhodné smlouvy na půjčky, které byly jištěny vždy nemovitostí,“ uvedla Kávová, podle které tyto smlouvy byly postaveny tak, aby klient nestihl půjčenou hotovost zaplatit.

„Zástava v podobě nemovitosti se poté mohla prodat a uspokojit věřitele, tedy čtyřiatřicetiletého obviněného muže. Aby ale vše mohlo proběhnout hladce, měl obviněný požádat o pomoc sedmatřicetiletého karlovarského exekutora, který měl vyhotovit exekutorský zápis o převodu dlužné částky a to vše v rozporu se zákonem,“ pokračovala mluvčí.

Protiprávní jednání podle ní spočívalo v tom, že „nemělo dojít k souhlasnému prohlášení jak dlužníka, tak věřitele, což si zákon výslovně vyžaduje. Na základě tohoto protiprávního úkonu došlo k rozhodnutí soudu o nařízení exekuce a následnému obstavení majetku,“ uvedla Kávová, podle které by poškozeným nastala škoda přesahující 10 miliónů korun, pokud by exekuce skutečně proběhla.

„Policie však zakročila včas,“ dodala mluvčí. „V současné době je sedmatřicetiletý exekutor obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a čtyřiatřicetiletý komplic z celkem sedmi trestných činů,“ upřesnila Kávová s tím, že se jedná například o trestné činy podvodu, lichvy nebo zpronevěry.

Reklama

Související články

Dlužníky si vždy najdeme, tvrdí exekutoři

Dlužníky si vždy najdeme, i když mění bydliště, a tam, kde bydlí, nezkoumáme, komu dané věci patří, vzkazují v poslední době opakovaně exekutoři.

Výběr článků

Načítám