Hlavní obsah

Policisté odhalili na Karvinsku dílnu padělatelů peněz

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padělatelskou dílnu, kterou provozovalo pět mladíků ve věku od 16 do 20 let, objevili severomoravští kriminalisté na Karvinsku. Zároveň zadrželi několik desítek falešných bankovek. Kolik jich do svého odhalení stačila pětice padělatelů uvést do oběhu, se zatím neví.

Článek

O případu informovala severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Na stopu kriminalisty přivedl řidič linkového autobusu, kterému jeden z podezřelých mladíků zaplatil za přepravu padělanou pětistovkou. Ta se ale řidiči nelíbila, a proto předminulou neděli zavolal během jízdy z Karviné do Orlové na pomoc policisty.

„Policisté pak zadrželi mladíka, který jí zaplatil, a také jeho spolucestujícího kamaráda. Důkladným prohledáním linkového autobusu objevili i skrýš, do které zadržení narychlo vložili obálku se zbytkem falzifikátů. Doufali, že policisté bankovky nenaleznou,“ řekla Štětínská. Ještě tentýž den v noci byly zajištěny dvě falešné pětistovky také v jedné z karvinských restaurací.

Začali padělat 200 Kč, přešli na 500 Kč

Případ si následně převzala krajská kriminálka. Během několika dní vyšlo najevo, že všechno vymyslel nejmladší z obviněných, šestnáctiletý mladík. Nejprve v lednu vyrobil doma několik bankovek v hodnotě 200 korun.

„Na scénu pak nastupují další dva mladiství, kterým mladší kamarád několik vyrobených padělků předal. Za to, že je udají jako pravé, jim samozřejmě něco slíbil. Trojice mladistvých dále participovala na padělání bankovek v nominální hodnotě 500 korun. V průběhu února letošního roku padělali několik kusů těchto bankovek. I oni měli cíl je udat jako pravé,“ řekla Štětínská. Dodala, že peníze skupina vyráběla na běžně dostupném multifunkčním počítačovém zařízení.

Tři z obviněných zatím nejsou plnoletí a jde o studenty střední školy. „Dva obvinění dospělí jsou vedeni na úřadu práce. Výrobou a udáváním padělků do oběhu si chtěli jednoduše přilepšit ke své finanční situaci a mít tak na běžnou útratu,“ dodala mluvčí.

Kriminalisté zatím zdokumentovali, že nejmladší obviněný prokazatelně vyrobil čtyři padělky bankovek v hodnotě 200 korun, všech pět podezřelých se pak společně podílelo na výrobě minimálně třiceti falešných pětistovek.

Druhá série byla kvalitnější

„Policisté zašlou veškeré zajištění bankovky České národní bance k vyhodnocení z hlediska kvality. Zkušení kriminalisté zabývající se touto problematikou nicméně konstatovali, že dvoustovky nebyly až tolik povedené. Pětisetkorunové padělky však byly zdařilejší, v běžném provozu by se daly bez problémů udat,“ dodala policejní mluvčí.¨

Severomoravští policisté zajistili v minulém roce celkem 278 padělků bankovek různých měn, asi v 90 procentech šlo o padělky české měny.

Reklama

Výběr článků

Načítám