Hlavní obsah

Horská služba pátrala po skupině 24 dětí a tří dospělých

Po skupině čtyřiadvaceti dětí a tří dospělých v sobotu ve večerních hodinách pátrala Horská služba v Jizerských horách. Skupina dětí s doprovodem po setmění ztratila orientaci v náročném terénu nad obcí Harcov. Dospělí pak ve snaze najít cestu zavedli děti do míst, ze kterých se vzhledem ke sněhové pokrývce a tmě nemohli dostat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Horská služba (Ilustrační foto)

Článek

Naštěstí měli u sebe mobilní telefon a kontaktovali s prosbou o pomoc linku 112.

„Kolem šesté hodiny večer vyrazilo do popsané lokality pět našich záchranářů na sněžných skútrech a terénní čtyřkolce s pásy. Místo, kde děti zabloudily, je ale skutečně těžko přehledné, takže jsme skupinu hledali i s pomocí techniky asi hodinu,“ uvedl k akci René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Kolem 19:00 záchranáři HS ztracené děti i s dospělými našli. Postupně je pak během následující hodiny přepravili do jejich horské chaty.

„Znovu a znovu musíme návštěvníky našich hor upozorňovat na fakt, že nadměrné množství sněhu ztěžuje pohyb i na značených stezkách. Často pak dojde k vyčerpání a vše může i přes úsilí našich záchranářů skončit tragicky. Je důležité, aby turisté, zvlášť když mají sebou děti, nepřeceňovali síly a nehazardovali,“ řekl náčelník Mašín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám