Hlavní obsah

Komunistický exministr Krumnikl byl zproštěn obžaloby

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v pátek opět rozhodoval v kauze komunistického exministra Antonína Krumnikla (69). Případ se týká zkrachovalých Kovohutí Břidličná. Soudci muže zprostili obžaloby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý komunistický ministr Antonín Krumnikl

Článek

Případ Krumnikla a spoluobviněných podnikatelů Ondřeje Hradila (43) a Marcely Gajdové (41) zaměstnává justici už od začátku roku 2000 a je jednou z nejstarších nedořešených kauz na Ostravsku.

Poprvé byli všichni tři obžalovaní zproštěni viny předloni v létě, státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal. Vrchní soud v Olomouci pak kauzu vrátil zpátky do Ostravy k doplnění dalších důkazů.

Obžaloba kladla za vinu bývalému generálnímu řediteli Kovohutí Břidličná Ondřeji Hradilovi, že se v polovině 90. let stal vlivným akcionářem tehdy významného podniku za pomoci pochybných finančních operací, ve kterých mu měl pomáhat právě exministr Krumnikl.

Ten byl krátce předsedou představenstva kovohutí. Hradilovi měla pomáhat také podnikatelka ze Vsetínska Marcela Gajdová. Státní zástupce případ žaloval jako trestný čin zneužívání informací v obchodním styku.

Nezákonné ovládnutí kovohutí mělo podle obžaloby spočívat ve fingovaném prodeji části výrobního zařízení podniku a jeho zpětném fingovaném odkupu za značně nadhodnocenou cenu. Vznikla tak vykonstruovaná pohledávka, kterou tři podnikatelé podle obžaloby využili k dalším operacím mezi navzájem provázanými firmami.

Výsledkem těchto machinací podle státního zástupce bylo, že se Hradil stal majoritním akcionářem podniku v hodnotě přes miliardu korun, aniž by na to vynaložil jedinou korunu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám