Hlavní obsah

Hasiči sundávali muži z ruky prstýnek

Brno
Aktualizováno

Až hasiči pomohli zachránit prst mladému muži, který skončil s oteklým prstem na chirurgické ambulanci Vojenské nemocnice v Brně. Prst levé ruky velmi bolestivě natékal a pokud by se prstýnek nepodařilo odstranit, mohlo by to pro pacienta mít fatální následky.

Článek

"Těsné prstýnky jsou velmi nebezpečné právě proto, že pokud na ruce dojde z jakéhokoliv důvodu k otoku, tak prstýnek brání jeho přirozenému vstřebání," popsal zástupce primáře Vojenské nemocnice MUDr. Oldřich Ondrášek.

"V takovém případě by bez patřičné pomoci mohlo dojít až k odumření prstu." Otok přitom může vzniknout i ze zdánlivě banální příčiny, která s prstem nemá přímou souvislost. Může jí být pád na ruku, zhmoždění zápěstí apod. Výjimkou není ani otok z důvodu lehkého omrznutí vlivem nízkých teplot.

Lékaři se pokusili prstýnek z nateklého prstu sejmout, ale to se jim nedařilo. Prst byl již velmi objemný a lehce modral. Samotný prstýnek ale neměli jak odstranit. Prstýnek byl totiž z takzvané chirurgické oceli, což je velmi tvrdý materiál. Nelze jej jednoduše ohnout či přestřihnout.

Přímo do ordinace proto vyrazili brněnští hasiči, kteří s použitím speciální brusky a dalšího nářadí za dohledu lékařů začali boj o pacientův prst. "Pánský šperk za neustálého chlazení opatrně rozřízli pomocí malé rozbrušovací pily," popsal mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

"Široký prsten se ale ani po přeříznutí nepodařilo rozevřít, takže hasiči museli použít i malou ruční pilku, kterou prsten nařízli z druhé strany." Po zhruba 20 minutách se prsten podařilo z prstu odstranit a pacienta hasiči předali do péče lékařů.

Hasiči upozorňují, že lidé by si při nákupu šperků z chirurgické oceli a tvrdých slitin měli vybírat jen prsteny, které jdou snadno stáhnout. Zlaté prsteny jdou z naběhlého a poraněného prstu poměrně jednoduše odstranit přeštípnutím. K odstranění prstenů z chirurgické oceli je třeba náročný a zdlouhavý zásah speciálním nářadím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám