Hlavní obsah

Helena Vondráčková odškodné 14 miliónů nedostane

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Petr Nový

Městský soud v Praze ve čtvrtek potvrdil v odvolacím líčení verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2 a rozhodl, že zpěvačka Helena Vondráčková nedostane odškodné ve výši 14,6 miliónu korun. To žádala po státu kvůli údajné nečinnosti policie.

Článek

Soud souvislost mezi domnělou škodou a údajnou nečinností orgánů činných v trestním řízení nenašel. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání. Vondráčková se soudního jednání nezúčastnila.

„Postupem policie nebo státního zastupitelství podle senátu nevznikla škoda, kterou vyčíslila žalobkyně,“ vysvětlila mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Přiznáno bylo 900 korun

Vondráčková podala několik trestních oznámení na policii. Ve třech případech již dříve soud pravomocně uznal žádosti o náhradu škody jako odůvodněné. "Přiznáno bylo žalobkyni 900 korun," doplnila Lhotáková.

O nákladech na soudní řízení, které byly odhadnuty na zhruba 33 000 korun, odvolací senát nerozhodl. "Tuto část výroku zrušil a vrátil k novému projednání, neboť v rozsudku chybělo dostatečné odůvodnění," doplnila Lhotáková.

Pomluva a poškození cizích práv

Původně se zpěvačka obrátila na policii s trestním oznámením, v němž žádala policii o prošetření, zda vydavatelství Bauer Media nespáchalo trestný čin pomluvy nebo poškozování cizích práv.

Soudní žaloba později byla namířena proti orgánům činným v trestním řízení, které údajně vedly vyšetřování nesprávným úředním postupem nebo většinu trestních oznámení podaných Vondráčkovou odložily.

Za dva roky žádný vyšetřovací krok

Manžel zpěvačky Martin Michal již dříve uvedl, že více než 24 měsíců nebyl proveden ani jeden vyšetřovací úkon. Vondráčková žádala náhradu škody za ušlý zisk.

Nic ve věci podle Michala neudělalo ani ministerstvo spravedlnosti, které manželé žádali o odstranění průtahů ve vyšetřování. Česká popová hvězda se v této záležitosti obrátila i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám