Hlavní obsah

Světová šampiónka v rybolovu dostala za zpronevěru podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Jak hořce chutná porážka pocítila ve středu u plzeňského soudu držitelka dvaceti titulů světové a evropské šampiónky v rybolovu Michaela Křížová. Za zpronevěru peněz plzeňské rybářské organizace dostala dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Michaela Křížová u soudu

Článek

Žena podle obžaloby jako účetní rybářského spolku posílala na své konto peníze z prodeje povolenek k rybolovu. Od srpna 1997 do listopadu následujícího roku tak připravila rybářskou organizaci o stovky tisíc korun.

"Není pochyb o tom, že obžalovaná jako účetní převáděla peníze z organizace na svůj osobní účet. Kdo pak s nimi disponoval, není jasné. Prokázáno ale máme, že nebyly použity ve prospěch rybářské organizace," uvedl soudce.

Prý předávala peníze jednateli

U soudu se Křížová hájila tím, že peníze odevzdávala tehdejšímu jednateli rybářské organizace, který je ilegálně půjčoval soukromým osobám. „Dostala jsem od něho pokyn převést peníze z účtu organizace na můj účet, já peníze vybrala a předala mu je v hotovosti. On je potom půjčoval s úrokem, o který jsme se dělili,“ tvrdila Křížová.

Půjčky byly vykázány v účetnictví jako vyplacená záloha například za nákup ryb. Podle ní, když lidé vypůjčené peníze vraceli, jednatel je ukládal do pokladny a papírově je vykazoval jako tržby za povolenky, členské příspěvky anebo úhradu za neodpracovanou brigádu. „Nemohu ale vyloučit, že ty peníze skutečně vložil do pokladny,“ prohlásila Křížová.

Napsala dopis, ve kterém se zmínila, že jsou v této věci namočeni jiní lidé. Chtěl jsem po ní, aby to vysvětlila.
soudce

Dále soudu tvrdila, že měla důkazy, že peníze vybrané ze svého účtu jednateli předávala.

„Nechala jsem si to od něho pokaždé podepsat, protože jsem věděla, že dělám nelegální věc. Jenže pak mi tyto písemnosti ukradl zloděj z mého bytu,“ vypověděla dále.

Jednatel ale tato obvinění popřel a upozornil, že to byl právě on, kdo dal impuls k policejnímu vyšetřování.

Šampiónka zmizela v dubnu 1999, kdy se o ni začala zajímat kriminálka v souvislosti s podezřením ze zmiňované zpronevěry. Letos v březnu ji na základě evropského zatykače zadržela španělská policie na Kanárských ostrovech a předala do Čech, kde skončila ve vazbě.

Několikrát odložené projednávání případu

Soud ji později propustil na kauci. Zatykač vydal loni soudce, který už několikrát kvůli její nepřítomnosti musel projednávání případu odložit. Křížová sice soudci přes svého právníka vzkázala, že souhlasí s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, ale soud trval na její osobní účasti.

“Napsala totiž dopis, ve kterém se zmínila, že jsou v této věci namočeni jiní lidé. Chtěl jsem po ní, aby to vysvětlila,“ uvedl Žák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám