Hlavní obsah

Za hrozbu otravou vody sarinem v Plzni dostal muž dva roky vězení

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Miroslav Košák stráví dva roky ve vězení za anonymní hrozbu, podle níž chtěl smrtelně nebezpečným sarinem otrávit pitnou vodu v Plzni, když nedostane miliónové výkupné. Poplašnou zprávu oznámil na tísňovou linku mobilním telefonem.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Miroslav Košák (vpravo) před vynesením rozsudku v soudní síni.

Článek

Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Plzni. Muži hrozil až dvanáctiletý trest. Loni v srpnu vyhrožoval, že sarinem otráví vodu v Plzni, když nedostane výkupné ve výši pěti miliónů korun. Soud muže uznal vinným z šíření poplašné zprávy.

Po hrozbě museli vodaři, policisté i hasiči přijmout rozsáhlá bezpečnostní opatření, nepřetržitě kontrolovali vodárenská zařízení a monitorovali vodu vypouštěnou do vodovodní sítě.

Nezaměstnaný Košák, který žije v chatě v Radčicích u Plzně, se k činu přiznal. Podle svých slov to byla jen legrace. "Byla to pěkná hovadina, co jsem udělal," řekl.

Sarin:

  • plyn vyvinuli v polovině 30. let 20. století němečtí vědci
  • jde o bezbarvou, lehce nažloutlou kapalinu bez zápachu
  • při zasažení jedinou kapkou se dostavuje dušení, křeče a zástava srdce
  • zasažení malou dávkou se dá léčit protilátkami, musí být podány rychle
  • v roce 1995 sarin použila japonská sekta Óm šinrikjó pro útok v tokijském metru: 12 lidí zemřelo a tisíce dalších se přiotrávily

Zdroj ČTK

Na linku záchranářů zavolal, když chtěl vyzkoušet nový mobilní telefon. Ten mu však bez SIM karty umožnil je tísňové hovory. Při prvním hovoru ho operátorka údajně odbyla, proto se naštval a zavolal znovu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám