Hlavní obsah

Proces se žháři z Vítkova začne 3. května

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hlavní líčení se čtyřmi neonacisty, kteří jsou obžalovaní kvůli loňskému žhářskému útoku na dům romské rodiny ve Vítkově, začne 3. května. Ve středu o tom informoval soudce Krajského soudu v Ostravě Miloslav Studnička, který dostal kauzu přidělenu.

Článek

Proces podle něj s největší pravděpodobností budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření. „Předpokládám, že hlavní líčení začne první pracovní den v květnu. Po případném odročení pak bude pokračovat 16. června,“ řekl Studnička.

Dodal, že o rozsahu bezpečnostních opatření bude ještě jednat s vedením justiční stráže. „Pokud by to přesáhlo jejich možnosti, můžeme povolat vězeňskou službu nebo policii na zajištění pořádku a bezpečnosti v okolí soudu,“ dodal soudce.

Zvýšená bezpečnostní opatření potvrdil jeden z pracovníků justiční stráže. Opatření budou zaměřena na očekávaný příchod ultrapravicových radikálů, kteří by mohli přijít své soukmenovce k soudu podpořit. „Už jsme o tom mluvili. Opatření se budou týkat například okovaných bot. Pokud je někdo bude mít, bude se muset před průchodem bezpečnostním rámem zout,“ řekl člen justiční stráže ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám