Hlavní obsah

Malé dítě běhalo v mrazu po ulicích jen v pyžamu

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vlastním očím nevěřila v úterý těsně před půl sedmou ráno sedmatřicetiletá žena v Roztylské ulici v Praze 4. Navzdory silnému mrazu a poletujícím vločkám sněhu tady před obchodním domem Růže uviděla plakajícího malého chlapce, oblečeného jen do pyžama a bačkůrek.

Článek

„Chlapci mohlo být kolem osmi let,“ řekla Právu mluvčí pražských strážníků Jana Přikrylová s tím, že promrzlé dítě žena ihned odvedla na nedalekou služebnu městské policie.

„Domluvit se s hochem a zjistit, odkud je a jak se dostal ven na ulici oblečený jen takto nalehko, ale bylo docela těžké, protože dítě umělo jen velmi málo česky. Jedná se totiž asi o dítě pocházející z Balkánu nebo z Maďarska,“ povzdechla si Přikrylová.

Chlapec putoval od strážníků k policistům

Nakonec se podle ní podařilo z dítěte získat jen jméno a informaci, že oba jeho rodiče pracují v Rudné u Prahy. „Chlapce jsme pak předali policistům, kteří si pro něj přijeli a případ si převzali,“ dodala Přikrylová.

Její kolegyně z pražské policie Eva Kropáčová Právu sdělila, že nalezený chlapec pochází ze Slovenska a že se svými rodiči, kteří ve skutečnosti pracují v Berouně, bydlí jen nedaleko od místa, kde byl nalezen.

Může se jednat o trestný čin

Jak a proč se ale dítě mohlo objevit brzy ráno v mraze na ulici bez toho, že by ho někdo postrádal, ale Kropáčová neodpověděla.

„To vám nedokážu říci. Chlapec byl zmatený, tvrdil, že odešel z bytu sám, měl u sebe i klíče,“ řekla Právu Kropáčová.

Podle expertů na rodičovské právo a advokátů se může jednat i o trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti nebo ohrožování výchovy dítěte. V takovém případě hrozí viníkovi, že stráví ve vězení až dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám