Hlavní obsah

Ochrnutá žena se bojí, že ji manžel zabije kvůli miliónovému odškodnému

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Slavkov

Případ šestačtyřicetileté Zuzany Rokosové z Horního Slavkova, která rozhodnutím soudu získala 18miliónové odškodnění za vážné poškození zdraví po zákroku v sokolovské nemocnici, dostává stále dramatičtější a tragičtější obrysy. Nemá na zaplacení účtů a čeká ji rozvod s manželem, který zadržuje vysouzené peníze.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ochrnutá žena, která by mohla svůj neradostný úděl snášet alespoň v nadstandardním pokoji s veškerým pohodlím a moderním vybavením, nemá nejen na invalidní vozík, ale ani na kadeřníka. Sama si vlasy umýt nemůže.

Už několik let je hospitalizována v malém pokoji v pečovatelském domě v Dolním Rychnově na Sokolovsku, kde obývá několik čtverečních metrů s další těžce nemocnou ženou. Z 18 miliónů korun zatím využila minimum.

Ochrnutá žena se nyní přes svého advokáta Jana Kollára a Intervenční centrum domáhá nápravy. Popsala, jak ji její manžel Václav Rokos údajně psychicky deptá, nestará se o ni a nedává jí žádné peníze.

„Osobně mi řekla, že se bojí, že ji manžel zabije, aby získal její peníze,“ řekla vedoucí Intervenčního centra Kateřina Štěpánková. Právě na centrum se obrátili zhruba v polovině loňského roku rodiče Zuzany Rokosvé, a sdělili jeho pracovníkům svá podezření. Centrum následně podalo podnět k šetření státnímu zastupitelství.

Advokát už na Rokose loni v září podal trestní oznámení, podezírá ho z toho, že zpronevěřil milióny určené jako odškodnění jeho ženě a že jí nezajistil adekvátní péči. Právo o tom informovalo minulou ve středu.

Možná sepíše deník

V pečovatelském domě v Dolním Rychnově je podle Kollára nezaplacený dluh za služby. „Dům zakoupil pro paní Rokosovou speciální zařízení pro komunikaci, tohle ale měl udělat její manžel, právě na tyhle a podobné věci ty peníze jsou,“ poznamenal advokát.

Štěpánková doplnila, že některé věci či záležitosti kolem ochrnuté financuje Intervenční centrum. „Paní Rokosová nemá přístup k penězům, a ani kdyby se teď uzdravila, tak se k nim nedostane,“ poznamenala vedoucí.

Podle ní by žena, která komunikuje pouze očima, ale jinak vše vnímá, ráda vyrazila například do divadla. „K tomu ale potřebuje speciální vozík, který jí pan Rokos nekoupil. Podala už žádost o rozvod,“ dodala Štěpánková. „Manžel se o svou ochrnutou ženu dříve pečlivě staral, zvrat přišel, když ztratil naději na její vyléčení,“ poznamenala.

Václav Rokos Právu už dříve všechna obvinění odmítl a řekl, že celou kauzu vytváří příbuzní jeho manželky a úřady, které měly jeho paní pomoci. Stále však tvrdí, že chce pro svou ženu postavit rodinný dům, kde by manželka měla veškerou potřebnou péči. „Stavba se ale kvůli nejrůznějším problémům protáhla. Ten záměr ale stále trvá,“ řekl Rokos.

„Paní Rokosová možná sepíše deník o tom, co po úrazu prožívala. Máme už i dobrovolníky, kteří by to písmenko po písmenku zaznamenali. Musí se ale nejdříve rozhodnout, zda nechá nahlédnout do svého soukromí,“ řekla na závěr Štěpánková.

Zuzana Rokosová v září 2003 podstoupila vyšetření na neurologii v sokolovské nemocnici a po angiografii (vyšetření cév pomocí vstříknutí kontrastní látky, pozn. red.) zcela ochrnula.

Soud jí po čase přiznal odškodné v celkové výši zhruba18 miliónů korun, peníze zaplatil Karlovarský kraj jako zřizovatel nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám