Hlavní obsah

Policie dopadla vyděrače, který hrozil terorem pražskému hotelu

– Praha
Právo, Petr Blahuš

Pražská policie dopadla pravděpodobně duševně vyšinutého 33letého muže ze středních Čech, který vyhrožoval, že provede teroristický útok na jeden z významných pražských hotelů. Za informace vedoucí k odhalení data útoku, který měl být proveden podobným způsobem, jako před časem v USA, a dalších podrobností požadoval několik tisíc korun. Po zatčení skončil vyděrač na psychiatrii.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak Právu potvrdila mluvčí pražské policie Eva Miklíková, není navíc vyloučeno ani to, že dotyčný podobným způsobem vyhrožoval i dalším úřadům a institucím. „Prověřujeme to. Je pravděpodobné, že podobné vyhrůžky posílal mailem nebo písemně i na další místa,“ řekla Právu Miklíková.

Podle mluvčí se policistům podařilo prokázat, že vyděrač poslal z jedné ze svých internetových kaváren ve středních Čechách sobotu 6. února s výhružným textem na adresu jednoho z pražských hotelů, který měl být zlikvidován.

„Kriminalisté e-mail vyhodnotili a došli k závěru, že působí poněkud zmateně. Výhrůžky byly sice adresné, nicméně obsah celého dopisu vypovídal spíše o tom, že jej psala psychicky narušená osoba. Původce dopisu se nakonec podařilo vypátrat během pouhého jednoho dne,“ řekla Miklíková, podle které byl zadržený muž poslán na odborné vyšetření a hospitalizaci na psychiatrii.

Detektivové zároveň zadali soudnímu znalci vypracování odborného posudku na mužovu příčetnost. Podle Miklíkové tak nelze vyloučit, že vyšetřovatel bude muset případ i odložit, pokud se ukáže, že muž v době spáchání činu nebyl za své jednání odpovědný.

„Celý případ zatím ale nadále vyšetřujeme jako trestný čin vydírání, za který trestní zákoník ukládá trestní sazbu až čtyři roky vězení,“ dodala Miklíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám